Förflytta dig till innehållet

Rasismen bör verkligen avskaffas!

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Samhället. Jag har arbetat som tjänsteman vid Helsingfors universitet och via Unesco och ICOM haft specialuppdrag i Europa, Asien, Afrika, Nord och Sydamerika. Varit museichef i Frankrike etc.

Jag brukar säga att Finland är det mest rasistiska land jag personligen känner. Vår grundlag är bra men respekteras tyvärr inte. Den svenskspråkiga urbefolkningen i Finland behandlas allmänt rasistiskt som om det skulle vara normalt. Född och uppvuxen på den svenskspråkiga, österbottniska kusten så var det för mig en chock att hela tiden bli åthutad och illa bemött när jag började mina yrkesstudier i Helsingfors. ”Suomessa puhutaan suomea!”.

I rasåtskilllnadens Sydafrika fanns det olika bänkar för svarta och vita. I Finland upplyses vi svenskspråkiga, trots grundlagen, om att vi är mindre värdiga medborgare genom att serveras mindre storlek på texterna på svenska om sådana finns än på finska som alltid finns. Detta även inom sjukvården etc.

Vi bör bekämpa all rasism i vårt land. Låt oss börja med att i praktiken tillämpa vår grundlag och inte göra skillnad på folk tillhörande de olika nationalspråken. Vi blir påminda om vår nationella mindervärdighet med detsamma när vi tar en burk eller ett paket från hyllan i butiken. Den obligatoriska svenska texten är skriven, om den finns, med pyttesmå bokstäver och oläsbar utan förstoringsglas för det mesta. Svenskspråkiga finländare har inte bättre syn än finskspråkiga även om man gjort det påståendet till ett dåligt skämt! Rasism är inte bara en fråga om hudfärg! ”Minä olen se perkelen hurri.”

Eirik Granqvist

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter