Förflytta dig till innehållet

Rasism i polisens inofficiella Facebookgrupp ledde till skriftlig anmärkning

ÅU-Foto


Det var under fjolårssommaren som publikationen Long Play publicerade en artikel med skärmdumpar av flera osakliga och rasistiska inlägg, skrivna av poliser och tjänstemän som jobbar för polisen. Sammanlagt 50 personer som jobbar för polisen kunde identifieras i materialet.
Polisens interna utredning är nu klar och resulterar i att en polisman får en allvarlig skriftlig anmärkning. Dessutom har fem personer fått handledning av arbetsledningen.
Enligt polisens bedömning var inte allt osakligt av det som de 50 poliserna skrivit. En del av inläggen ansågs höra till tjänstemannens yttrandefrihet.
Polisstyrelsen framhäver att polisen inte upprätthåller gruppen, utan att den skapats för privat användning. Trots det poängterar de att en polis ska uppföra sig på ett sätt som inte skapar oro för att polisen missköter sina uppgifter.
– Tjänstemän kan delta i offentliga diskussioner och framföra åsikter på sin fritid. Polisens skyldighet att uppföra sig begränsar dock denna rättighet – polisen har en mera begränsad yttrandefrihet än vanliga medborgare och många andra tjänstemän, skriver polisstyrelsen i ett pressmeddelande.
På grund av händelserna har polisen uppdaterat sina anvisningar för sociala medier.
Polisstyrelsen inlämnade en utredningsbegäran till riksåklagarämbetet efter att artiklarna publicerats, men enligt dem finns det ingen orsak att misstänka brott.
Läs också: Polisinspektör: Poliser som uttalar sig rasistiskt kan avstängas
ÅU

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter