Förflytta dig till innehållet

Raseborgs sjukhus behöver sin jour

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vården. Det diskuteras mycket i kulisserna om att Raseborgs jour ska minskas till en akutmottagningsjour från klockan 8–20 i stället för en allmänläkarjour som är öppen dygnet runt alla dagar i veckan. 

Att ändra jourtypen till akutmottagningen är inte direkt en dålig sak i sig, men jag ser negativt på det att jourtiden ska minskas. I västra Nyland finns det mycket fritidsbostäder och invånarantalet ökar under sommarveckorna.

Ifall det händer något under kvällstid, t.ex. att du skär dig och såret ska sys, måste du från Hangö eller Raseborgs skärgård ta dig hela vägen till Lojo. Resan är inte kort.

Raseborgs jour skapar trygghet i regionen. Vi har en garnison och mycket andra aktiviteter i regionen som är betydelsefulla. Jag hoppas verkligen att alla beslutsfattare i Västra Nylands välfärdsområde inser behovet av jouren. Personalen vid sjukhuset har fått information om samarbetsförhandlingar trots att inga politiska beslut är fattade angående jourens framtid i välfärdsområdet.

Det råder oro vilket belastar personalen. 

Det värsta enligt mig är att allting behandlas just nu enbart av tjänsteinnehavare.

Jag anser att frågan är så viktigt att den inte kan lösas av enbart av tjänsteinnehavarna.

Invånarna ska kunna se hur tjänsteinnehavarna tänker och hur politikerna resonerar. Att bereda dylika frågor i kulisserna utan att helt ärligt redogöra för det väcker inte förtroende. 

Personligen har jag krävt en klar process som kan kommuniceras ut offentligt.

Det föreslog vi även från SFP:s sida på vårt förra styrelsemöte i Västra Nylands välfärdsområde men vi förlorade omröstningen 9–8.

Samlingspartiet, Sannfinländarna och Vänsterförbundet motsatte sig en separat behandling som hade klargjort svängarna i det här ärendet. 

Henrik Wickström 
Riksdagsledamot, SFP
Styrelsemedlem, Västra Nylands välfärdsområde
Ingå

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter