Förflytta dig till innehållet

Raseborgs kärnkraftsaktier skrivs ner till noll

Så här såg Hanhikivi I ut för ett år sedan.

Raseborgs stad äger 230 aktier i Katternö Kärnkraft till ett bokföringsvärde om drygt 560 000 euro. Dessa 230 aktier motsvarar cirka 2 procent av Katternö Kärnkraft.

Katternö Kärnkraft är delägare i Voimaosakeyhtiö SF som i sin tur äger 66 procent av Fennovoima som planerade bygga ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki, Hanhikivi 1.

För byggandet av kärnkraftverket hade Fennovoima gjort ett leveransavtal med Rosatoms dotterbolag RAOS Project.

Fennovoima meddelade dock den 2 maj att man avbryter sitt leveransavtal med RAOS Project på grund av förseningar på över 6 år och deras oförmåga att genomföra byggandet av kärnkraftverket i Pyhäjoki.

I och med Fennovoimas beslut om att avbryta leveransavtalet med RAOS Project avbryts byggandet av kärnkraftverket i Pyhäjoki.

Kräver budgetändring

På grund av detta förväntas inte Raseborgs stads aktier i Katternö Kärnkraft generera några framtida inkomster och aktiernas bokföringsvärde ska därmed nedskrivas i sin helhet.

Stadsstyrelsen beslutade i måndags att bokföringsvärdet på Katternö Kärnkraft Oy Ab:s aktier nedskrivs med 561 529,25 euro till ett nollvärde.

Därtill föreslog stadsstyrelsen att fullmäktige gör en budgetändring motsvarande nedskrivningens värde, 561 529,25 euro, så att anslaget för nedskrivningar höjs till minus 639 529,25 euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter