Förflytta dig till innehållet

Raseborgs invånare får säga hur de skulle använda 50 000 euro av stadens pengar

Kristoffer Nöjd
Stadshuset i Raseborg.
Invånarna får göra upp medborgarbudget i Raseborg.

Raseborgs fullmäktige bestämde i december att inkludera medborgarbudgeteringen som bindande verksamhetsmål och fastslog att anslaget som reserveras för det är 50 000 euro.

Medborgarbudget, också kallad deltagande budgetering går ut på att invånarna får vara med och fundera på och också fatta beslut om hur de ekonomiska resurserna ska användas. Det finns goda erfarenhet från andra kommuner och invånarna verkar ha varit nöjda med att få delta.

— Särskilt har det kommit idéer från barn och ungdomar och det hoppas vi också på, men alla invånare är välkomna att lämna in sina bidrag, konstaterar stadsdirektör Ragnar Lundqvist.

Tre faser

Medborgarbudgeteringen består av sammanlagt tre faser.

I den första fasen får invånarna komma med förslag och idéer till projekt som kunde förverkligas med pengarna reserverade för medborgarbudgeten.

I den andra fasen går en arbetsgrupp, bestående av stadens tjänsteinnehavare och förtroendevalda, igenom förslagen och bedömer vilka som uppfyller kriterierna och kan förverkligas.

I den tredje fasen får invånarna rösta mellan de olika förslagen. Det vinnande förslaget eller vinnande förslagen förverkligas sedan som en del av stadens verksamhet.

— Listan kan kännas lång, men det handlar om saker som att idén inte får ersätta lagstadgade uppgifter, att staden har befogenhet att genomföra idén och att tillstånden som eventuellt behövs för förverkligande är i skick eller att idén inte strider mot god sed. Hela listan på kriterierna finns på stadens webbplats, säger informatör Petra Louhimies.

Röstning till sist

Om man inte har tillgång till en dator eller behöver hjälp med att fylla i blanketten, kan man vända sig till bibliotekspersonalen som gärna hjälper invånarna att fylla i blanketten.

Invånarna har nu tid till 23.6 klockan 12.00 att lämna in sina idéer.

— Målsättningen är att vi sedan efter semestrarna genast kan lansera fas tre, där invånarna får rösta mellan de olika förslagen som gått vidare från fas två. Vi strävar alltså efter att gå igenom förslagen genast efter midsommaren, säger stadsdirektör Lundqvist.

Direkt länk till blanketten på svenska https://app.assently.com/t/mhfpj9, blanketten på finska hittas på adressen https://app.assently.com/t/pgtjf4.

Mer information om medborgarbudgeteringen finns på stadens webbplats.

Dela artikeln

En kommentar: “Raseborgs invånare får säga hur de skulle använda 50 000 euro av stadens pengar

  1. Sebastian Isosalo skrev

    Tyvärr så får man alltid någon odynamisk duckpond, hockeyrink eller skatepark för sådana pengar, något som borde ingå i städernas lagstadgade budgetutgifter till de unga och deras behov. Med sådana här ”extra”pengar borde man skapa något sådant vilket som annars inte går att skapa. Ett enastående ändamål.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter