Förflytta dig till innehållet

Raseborgs Energi inte redo att sänka priser just nu trots gott resultat

Arkiv/Kristoffer Nöjd
Frank Hoverfelt
Frank Hoverfelt är vd för Raseborgs Energi.

Raseborgs Energis kundbetjäning har varit högt belastad under sommaren och hösten när priserna på nya elavtal har stigit. Olika lösningar till det besvärliga läget för kunderna har diskuterats bland annat med bolagets ägare Raseborgs stad, men det är svårt att hjälpa kunderna på ett rättvist sätt, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Eventuella subventioner kunde rikta sig enbart till vissa kunder med en mycket svår gränsdragning som följd. Dessutom är många raseborgare inte kunder hos bolaget.

Den kommande vintern innehåller dessutom fortfarande stora pris- och volymrisker till den del som bolaget har sålt elavtal till fast pris, så det är osäkert om det goda resultatet håller i sig över vintern. Fastän förtjänsterna från elproduktionen sannolikt förblir bra motsvarar bolagets elproduktion enbart cirka 30 procent av den totala elförsäljningsmängden.

– För tillfället är vi tvungna att sälja el enbart till marknadspris. Om det goda resultatläget håller i sig så hoppas jag att vi på nytt kan överväga möjligheten att bättre hjälpa kunderna. Vi gör det i så fall tillsammans och i samförstånd med vår ägare Raseborgs stad, säger vd Frank Hoverfelt.

Bra resultat

De höga elpriserna bidrar kraftigt till att Raseborgs Energis resultat efter tre kvartal år 2022 är exceptionellt bra. Rörelsevinsten efter 9 månader är 2,7 miljoner euro jämfört med 1 miljon euro år 2021. Bolaget äger elproduktion i biokraftverket i Ekenäs samt vindkraftsandelar i Österbotten.

Också elförsäljningen har gjort bra resultat hittills, främst tack vare lyckade prissäkringar.

– Vi ändrade vår prissäkringspolicy efter december ifjol när vi för första gången såg extremt höga elpriser under en kall vintermånad. Vi köpte då in lite mer el från marknaden för hela 2022 än vad vi uppskattningsvis behöver, vilket har varit gynnsamt när priserna har varit höga, förklarar Frank Hoverfelt, vd för Raseborgs Energi.

Energikvällar i Ekenäs och Karis

Staden och Raseborgs Energi strävar också efter att hjälpa konsumenterna. Som en åtgärd ordnas två tillställningar för invånarna i Raseborg, där konsumenterna får kritisk information om energikrisen och energisparandet.

I programmet ingår anföranden av Raseborgs Energi om situationen på elmarknaden samt den ökade risken för elbrist under den kommande vintern. Raseborgs stad ger tips om energisparande i hushållen och presenterar de understöd för elfakturor som erbjuds konsumenterna.

Tillställningarna går under namnet ”Energikväll” och ordnas onsdag 7 december på Västra Nylands folkhögskola i Karis och torsdag 15 december på Raseborgsvägen 5 i Ekenäs. Programmet är det samma båda kvällarna. Dörrarna öppnas klockan 17.30 och deltagarna bjuds på något smått att äta.

Man ska anmäla sig till tillställningarna senast 30 november eftersom antalet sittplatser är begränsat och serveringen behöver planeras. Man kan anmäla sig via en elektronisk blankett eller genom att ringa kundtjänsten vid Raseborgs Energi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter