Förflytta dig till innehållet

Raseborgs Energi har hittat formen – första gången över 20 miljoner i omsättning

Kristoffer Nöjd
Frank Hoverfelt, Raseborgs Energi
Vd Frank Hoverfelt tar emot på bolagets nya kontor i Formanshagen i Ekenäs. Cirka 20 personer av bolagets drygt 30 anställda flyttade in redan för ett och ett halvt år sedan men på grund av pandemin har man inte kunnat bjuda in allmänheten förrän nu.

Raseborgs Energi hade bra ekonomiskt år 2021. Omsättningen ökade som en följd av kalla vintermånader till 20,6 miljoner euro och driftsbidraget förbättrades från 5,8 miljoner euro till 6,4 miljoner euro.

– Vi har en stabil business och en stark kassa, säger vd Frank Hoverfelt.

Ny plats – nya sätt

Hoverfelt tar emot på bolagets nya kontor i Formanshagen i Ekenäs. Cirka 20 personer av bolagets drygt 30 anställda flyttade in redan för ett och ett halvt år sedan men på grund av pandemin har man inte kunnat bjuda in allmänheten förrän nu.

Kontoret är byggt på tomten där bolaget också haft sin depå i många år.

– Läget är bra. Vi är fortfarande i centrum men på egen tomt, säger Hoverfelt.

Huset är byggt av CLT-element, det vill säga massivträ.

– Det är modernt timmerhus, brukar jag säga. Jag hoppas det står här i hundratals år, säger Hoverfelt som ville ha en klimatvänlig byggnad med bra inomhusluft och plats för tillväxt.

Det innovativa men samtidigt traditionella och framför allt egna kontoret återspeglar ett företag som hittat sin form och sin plats i tiden. Hoverfelt säger att man i tre års tid satsat på utveckling medan man nu kommer att fokusera på vissa kärnområden och bli effektivare där.

Förutom försäljning och produktion av fjärrvärme och el kommer man att fokusera på entreprenadverksamheten och närmare bestämt belysning, solpaneler och elbilsladdning.

Köpte stadens gatlyktor

Årets ekonomiskt största investering var just köpet av gatubelysningsnätet av Raseborgs stad för 3 miljoner euro. Belysningen säljs nu som en helhetstjänst till staden och Raseborgs Energi gör betydande investeringar för att bygga bort belysningsnätets saneringsskuld och för att förbättra energieffektiviteten.

– I praktiken har vi alltid skött om stadens gatubelysning. Det var bolagets första verksamhet. Men nu kan vi jobba mer långsiktigt. Med detta vill vi visa att en modell där man inte själv äger sin belysning lönar sig för kunden.

Under 2021 investerade Raseborgs Energi nästan 600 000 euro i saneringen av gatubelysningsnätet där man bland annat bytte föråldrad teknik till LED-armaturer.

Man har också skapat portalenGatubelysning.fidär invånare kan gå in och göra en felanmälan genom att skriva in adressen eller markera den mörka lampan på kartan.

– Vi har över tiotusen armaturer att sköta om. Vi kan åtgärda felen mycket effektivare om vi på förhand vet var de finns.

Frank Hoverfelt, Raseborgs Energi.Kristoffer Nöjd
Vd Frank Hoverfelt på Raseborgs Energi säger att det finns en stor efterfrågan på laddningsstationer till bilar.

Solkraftverket i Björknäs blev klart i april 2021. Anläggningen har producerat cirka 10 procent mer el än budgeterat och i kombination med höga elpriser var solkraftverkets första år utmärkt.

Raseborgs Energi säljer också fastighetsspecifika solpanelskoncept med paneler från Salo Solar.

I slutet av 2021 grundades bolaget Kvartersladdning Ab tillsammans med N3M och Karis Telefon.

Enligt Hoverfelt har höga el- och bränslepriser gjort att intresset för både solpaneler och elbilar och därmed laddningsutrustning till dessa, skjutit i höjden.

– Ett problem där just nu är komponentbristen, konstaterar han.

Bra med egen produktion

Raseborgs Energi säljer el i hela landet även om de flesta kunderna finns i Raseborg och i synnerhet i Ekenäs där bolaget har sina rötter.

Elpriserna steg kraftigt under hösten 2021 som en följd av torrt väder i Norden och ökad efterfrågan. Det pågående kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland har orsakat ytterligare prishöjningar på el och bränslen och stora prisvariationer på elenergi.

– Vår elförsäljning belastas av de höga elpriserna, men vi har lyckligtvis elproduktion i kraftverket i Ekenäs samt vindkraft som balanserar upp de högre inköpskostnaderna. Vi har också andelar i två vindparker i Österbotten som blir färdiga innan midsommar och därtill förväntas ytterligare två vindparker bli klara i vinter. Om ett år räknar vi därför med att ha tre gånger mera vindkraftsproduktion än vad vi har i dag, konstaterar Hoverfelt.

Uppsving för fjärrvärmen

Under år 2023 förväntas elnätets långa investeringsprojekt bli klart. Andelen jordkabel i elnätet är redan en av landets högsta, cirka 96 procent.

I elnätet kommer man under 2022 också att påbörja bytet av kundernas elmätare. Målsättningen är att byta ut alla elnätets cirka 7000 elmätare till andra generationens intelligenta elmätare under åren 2023–2025.

För fjärrvärmens del har planeringen av en ny produktionsanläggning till Karis kommit i gång. Raseborgs Energi har fjärrvärmenät i Ekenäs, Karis och Pojo.

– Fjärrvärmen säljer bra nu när oljan är dyr, säger Hoverfelt.

Målsättningen är att ha en ny anläggning klar i Bäljars år 2025.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter