Förflytta dig till innehållet

Raseborgs Energi ersätter omdiskuterad värmecentral i Tallmo i Karis med storsatsning i Bäljars

Kristoffer Nöjd
Fjärrvärmechef Ulf Bäckman och vd Frank Hoverfelt på Raseborgs Energis värmecentral, Bio 4, i Bäljars i Karis.

Raseborgs Energi planerar sin största enskilda investering på 10 år då man skjutit startskottet för en ny biovärmecentral för fjärrvärmeproduktion i Bäljars i Karis. Anläggningen uppskattas kosta 8 miljoner euro.

Den befintliga värmecentralen i Bäljars, Bio 4, ska få sällskap av en något större anläggning, Bio 5.

Man har påbörjat en upphandling av panna med tillbehör. Det är fråga om bekant teknologi för bolaget. Man hoppas kunna fatta ett investeringsbeslut under sommaren.

Karta över värmecentraler i Karis.Mapcreator/Kristoffer Nöjd
Kartan visar de aktuella värmecentralerna i Karis.

– Efter det planerar vi själva byggnaden som vi hoppas kunna förverkliga med lokala entreprenörers hjälp, säger vd Frank Hoverfelt.

År 2025 har bolaget lovat stänga den omdiskuterade anläggningen i Tallmo från 2008. Under årens lopp har bolaget fått ta emot kritik av grannarna, bland annat beträffande rökolägenheter.

– Grundproblemet är att anläggningen är felplacerad. Röken kommer lågt ner i vissa väderförhållanden.

Värmecentralen i Tallmo kommer att fungera som reservanläggning i fem är efter stängningen.

Ulf Bäckman och Frank Hoverfelt på Raseborgs Energi planerar bolagets största enskilda investering på 10 år.Kristoffer Nöjd
Ulf Bäckman och Frank Hoverfelt på Raseborgs Energi planerar bolagets största enskilda investering på 10 år.

Man har också sett på produktionsteknologier som till exempel solvärme, biogas och värmepumpar till borrhål, spillvärme och biokol.

– Vi har utrett alla alternativ. Beslutet är så underbyggt som det kan bli. Alla andra modeller har någon nackdel. Energikrisen har visat att vi måste ha en förmåga att producera värme oavsett vad som händer, säger Hoverfelt.

Hoverfelt säger att man är medveten om miljödiskussionen kring förbränningen av biobränsle.

– Vi tar den på allvar. Skogsflis är ett inhemskt lokalt förnybart bränsle. Det har en sysselsättande effekt lokalt. Och användningen av biobränsle kommer inte öka märkbart i och med att vi förnyar en gammal anläggning. Vi strävar fortfarande efter att använda förnybara bränslen till 100 procent.

Biovärmecentral ryker mot blå himmel.Kristoffer Nöjd
Den befintliga värmecentralen Bio 4 i Bäljars.

Den befintliga värmecentralen, Bio 4, i Bäljars har en effekt på 5 megawatt. Den nya anläggningens (Bio 5) effekt kommer att ligga på mellan 7 och 9 megawatt.

– Trots den större effekten blir den nya värmecentralen större, men inte dubbelt så stor som den gamla, säger fjärrvärmechef Ulf Bäckman.

När Bio 5 står klar kommer Bio 4 att bli en andrahandspanna för vinterhalvåret.

Tidigare hade man bara ett matarrör från Bäljars till kunderna i Karis. Nu har man två rör, eller så kallad ringmatning, vilket gör driften säkrare. I Karis finns mellan 250 och 300 fjärrvärmekunder. I Pojo finns ett 70-tal kunder. Största delen av bolagets cirka 900 fjärrvärmekunder finns i Ekenäs.

– Efterfrågan på fjärrvärmeanslutningar har ökat hela tiden men under fjolåret då energikrisen började fick överlag vi fler nya fjärrvärmekunder än på flera år, också förhållandevis stora kunder. Kundunderlaget ökar och Karis växer som tätort, säger Hoverfelt.

Kompletterar med annan teknik

Eftersom också efterfrågan på biobränslen stiger hela tiden planerar man, i ett senare skede, en kompletterande produktionsanläggning som inte använder förbränning. Det är fråga om en stor luftvärmepump eller elpanna eller en kombination av de två. Huvudsyftet med dessa är att minska användningen av biobränslen.

– Fluktuationerna i elpriset ser ut att växa när ny storskalig vindkraft tas i användning och vi tror att elpriset tidvis kan vara riktigt lågt. Elpriset brukar ändå inte vara lågt när det är som kallast utomhus, varför vi behöver biobränsleanläggningen. Men vi vill ha en förmåga att utnyttja el i vår produktion under de tider då elen är förmånlig. Vi kan inte investera enbart i värmeproduktion med el eftersom behovet av värme är störst när elpriset är som högst, säger Hoverfelt.

Målet är att den nya biovärmecentralen ska vara klar för produktion i december 2024. Den helautomatiska anläggningen kommer inte att kräva mer personal.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter