Förflytta dig till innehållet

Rantanen kliver fram ur skuggan

Mikko Rantanen har visat att han klarar sig också i de större, fast de till storleken är mindre, rinkarna än Åbohallen. ÅU-foto


Ishockey. 80 poäng på 73 matcher. Det har Mikko Rantanen producerat för Colorado Avalanche under NHL-säsongen. Med målet mot Los Angeles natten till fredag skrev han in sig i historieböckerna som den fjärde finländaren någonsin att göra 80 poäng i grundserien. Till den klubben hör sedan tidigare Jari Kurri, Teemu Selänne och Olli Jokinen. Senast någon lyckades med bedriften var Selänne säsongen 2010-2011.
Rantanen har varit en starkt bidragande faktor till att Colorado, som slutade överlägset sist i NHL i fjol med 21 poängs marginal till det näst sämsta laget, kämpar om en slutspelsplats på allvar.
Tillsammans med kedjekamraterna Nathan MacKinnon och Gabriel Landeskog har han den här säsongen visat att han hör hemma i det absoluta toppskiktet i världens bästa hockeyliga.
– Vi är alla olika sorters spelare. Alla vet att MacKinnon är en superstjärna, en av de snabbaste i ligan och drar motståndare till sig vilket ger utrymme för oss. Landeskog är en bra tvåvägs-spelare medan jag försöker vara stark med pucken, kommenterade Rantanen trions framfart för The Hockey News.
Som den lagspelare han är konstaterar han också att om inte Colorados superkedja själv gör mål, måste de åtminstone se till att inte motståndarna heller gör det.
Rantanen spelar ännu med ett rookiekontrakt som ger honom ungefär 900 000 euro i året. Men med de bonusar han kan lösa in efter succén lär några miljoner trilla in på kontot redan i år.
Sportkanalen NBC Sport tycker att Rantanen är så bra att han redan nästa år kunde vara den ledande spelaren i en annan kedja.
Hittills har han åtnjutit den utomordentliga service som superstjärnan MacKinnon erbjudit, men då Rantanen nästa år med sin klart högre lön tar upp en större del av Colorados lönetak är det dags att se om han kan leverera på egen hand, spekulerar NBC Sport.

Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen är de hetaste spelarna i mars i hela NHL.


Faktum är att Rantanen, som är född i Nousis och länge spelade i TPS-juniorlag, gått under radaren i princip hela karriären.
Så klart har han skapat rubriker, till exempel när han debuterade i ligan som 16-åring, eller när han valdes som tionde spelare i NHL-draften 2015, eller när han som lagkapten lyfte bucklan i junior-VM 2016.
För två år sedan gjorde Rantanen debut i NHL, men då blev det bara nio matcher.
Därför räknas fjolårets säsong med stabila 38 poäng på 75 matcher som hans debutsäsong. Men även då stod han i skuggan, den här gången av kometerna Connor McDavid och Patrik Laine.
Inte heller blev han vald till ligans all star-match i år, trots att många tyckte han var värd en plats.
– Nästa år, svarade han när Denver Post ville veta vad han tycker om att bli lämnad utanför.
För att vara en storvuxen, 193 cm lång och nästan 100 kg tung, hockeyspelare har Rantanen fenomenalt mjuka handleder. Kombinerat med fysiken har också de bästa NHL-backarna stora problem att ta pucken av honom.
Trots sin ringa ålder har Rantanen också hunnit med två VM-slutspel, och tagit ett silver.
Iltasanomats NHL-skribent Sami Hoffrén skriver att Rantanen kommer att vara en av de viktigaste spelarna i landslaget det kommande decenniet, även om han inte skapar likadana rubriker som Patrik Laine eller Sebastian Aho.
– Rantanen åtnjuter inte samma rockstjärnestatus som Laine eller Aho, även om han representerar samma nya gyllene generation, menar Hoffrén.
Att Rantanen inte skapar rubriker och inte har något behov av att stå i rampljuset betyder ändå inte att han inte kan bjuda på sig själv.
När Yle för ett och ett halvt år sedan besökte honom i hans hyrestrea i Denver visade han glatt upp sitt kylskåp med ketchup och maletkött, och konstaterade att han kanske borde lära sig några flera recept av sin mamma.
Ett och ett halvt år senare hade det ändå tydligen inte skett någon förbättring, då samma ingredienser fanns i kylskåpet när ett annat medieteam besökte honom.
– Fast nu finns här lite grönt också, påpekar Rantanen och pekar på en liten salladsbox.
Oberoende av vad Rantanen stoppat i munnen de senaste åren har han blivit betydligt starkare i rinken, vilket lovar gott både för Colorado och de finska landslaget de kommande åren.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter