Förflytta dig till innehållet

Ramboll ska förutspå hur Åboborna skulle åka med spårvagn 2030 och 2050

Sigge Arkitekter
Nu ska det göras prognoser för hur spårvagnar kunde användas i Åbo 2030 och 2050.

Stadsstyrelsen godkände vid sitt möte på måndagen riktlinjerna för den analys av hur spår kunde dras i Åbo centrum. Som en del av planeringen behövs också en prognos för den framtida, möjliga spårvägstrafiken.

Prognosen behövs för att uppskatta hurdana spårvagnarna borde vara och hur ofta de kunde gå.

Markavändningsdirektör Jyrki Lappi har därför beslutat att Åbo stad låter konsultföretaget Ramboll göra denna analys av hurdan efterfrågan på spårvagnsrutter kunde vara. Prognosen ska kosta maximalt 28 300 euro, plus mervärdesskatt.

Ramboll utgår från planer och prognoser för bland annat befolkningsuppgifter, arbetsplatser, vägnätet och parkeringsavgifter för att analysera potentialen för hur spårvägen skulle användas i Åbo. Två prognoser görs upp, en för 2030 och en för 2050.

Ramboll ska också komma med prognoser för hur det kan gå om Åbo inte går in för en spårväg utan satsar på så kallade stomlinjer, busslinjer med särskilt täta turintervaller. Arbetet beräknas ta tre månader.

Tillsvidare handlar allt om en tidig utredning av vad som kunde vara bra lösningar om en spårväg byggs. Ett eventuellt beslut om Åbo alls ska få en sådan fattas tidigast 2024.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter