Förflytta dig till innehållet

Strålande insats räddade akut hotad tumlare på Lillandet i Nagu

Arkiv/Pressbild

Tumlaren Lucia räddades vid Nagu den 13 december. Pressbild/Anna-Silja Suutarinen


En tumlare som fastnat i ett laxnät i Skärgårdshavet kunde räddas på Lillandet i Nagu den 13 december, skriver Miljöministeriet i ett pressmeddelande.
Anna-Silja Suutarinen och Kimmo Kallinen i Käldinge på Lillandet i Nagu möttes då av en stor överraskning när de tog upp näten: en tumlare hade fastnat i det nät som lagts ut vid hemstranden.
Tumlaren var vid liv, och efter en räddningsinsats på cirka 15 minuter kunde djuret släppas ut i strandvattnet. Tumlaren simmade snart vidare och såg ut att ha klarat sig utan större skador.
– Vi började kalla den Lucia, eftersom det var Luciadagen. Lucia vilade en stund i strandbrynet och fortsatte sedan sin färd, så att vi stundvis såg ryggfenan skymta ovanför vattenytan. Det här var ett minne för livet, beskriver Anna-Silja Suutarinen, som deltog i räddningsinsatsen.

Viktig insats

Räddningsinsatsen var verkligt betydelsefull, för tumlarpopulationen klassificeras som akut hotad i Egentliga Östersjön, skriver ministeriet.
Det finns endast omkring 500 tumlarindivider kvar. I Finland påträffas tumlare regelbundet ute på de öppna havsområdena i sydväst och i sällsynta fall också vid kusten.
Tumlaren (Phocoena phocoena) är den enda valarten som regelbundet påträffas i Östersjön.
– En oerhört fin insats, såvitt jag vet är det här också den första tumlare som fotograferats i finska vatten på över 20 år. Av storleken att döma verkar det vara fråga om en ung individ, som sannolikt är född i fjol. Tack vare akustisk övervakning vet man att tumlare förekommer ute på öppna havet i sydväst. Ett fåtal förekommer också i kustvattnen, så tumlaren hör fortfarande till våra arter. Det är dock närmast en lyckträff att få syn på en tumlare, så sällsynta är de, konstaterar projektchef Olli Loisa vid Åbo yrkeshögskola som ansvarar för artuppföljningen.
– Fiskarnas föredömliga räddningsinsats är synnerligen viktig, tackar konsultativa tjänstemannen Penina Blankett, som vid Miljöministeriet ansvarar för frågor som rör tumlarskyddet.
Ännu för hundra år sedan var det relativt vanligt att få syn på en tumlare i de finska kustområdena. Tumlarbeståndet i Östersjön minskade dock drastiskt i början av 1900-talet, bland annat till följd av miljögifter och för att arten blivit oönskad bifångst i samband med fiske. Utöver detta bedöms störningar till följd av mänsklig aktivitet, såsom undervattensbuller, i dag utgöra de största hoten.

Tumlaren Lucia sattes tillbaka i havet. Pressbild/ Anna-Silja Suutarinen


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter