Förflytta dig till innehållet

Räddningsverket övningsbekämpar olja utanför Nagu

Egentliga Finlands räddningsverk ordnar den tredje bomläggnings- och logistikövningen inom oljebekämpning i Skärgårdshavet på fredag och lördag.

Egentliga Finlands räddningsverk ordnar den tredje bomläggnings- och logistikövningen inom oljebekämpning i Skärgårdshavet på fredag och lördag. ÅU-foto


Egentliga Finlands räddningsverk ordnar den tredje bomläggnings- och logistikövningen inom oljebekämpning i Skärgårdshavet den 6–7 september. Det är fråga om en årlig övning, som utförs enligt planen för bekämpning av oljeskador.
Övningsområdet är närvattenområdet utanför Pärnäs i Nagu och huvudbasen är sjöbevakningsstationens hamnar och oljebekämpningslager i Pärnäs.
Motsvarande oljebekämpningsövningar ordnades år 2016 i havsområdet utanför Gustavs och 2017 havsområdet utanför Vepsarn.
Övningen varar två dagar. Det förberedande arbetet sker den 6 september. Då repeterar man användningen av de nya containrarna som innehåller bomutrustningen. Även bommarnas kopplingar och kompabilitet samt förankringar säkerställs.
Fartygen lastas färdigt för övningen följande dag. Dessutom testar man bommarnas nya lyftanordningar, med vilka man lyfter upp oljebekämpningsbommarna ur havet ombord på fartygets däck och därifrån in i containrarna.

Undvik vattenområdet mellan Svartholm och Södholmarna på Korpofärjans sida

Övningens praktiska avsnitt äger rum den 7 september, men den 8 september är reservdag ifall svåra väderförhållanden uppstår.
Övningen stör inte fartygstrafiken, men småbåtstrafiken i området förhindras en kort tid i övningsområdet.
Man ska med andra ord undvika vattenområdet mellan Svartholm och Södholmarna på Korpofärjans sida. Räddningsverkets fartyg styr vid behov vattentrafiken. Det finns emellertid inte en officiell farled vid detta ställe.
Avtalsbrandkårer från östra havsområdet samt heltidsanställd personal deltar i övningen. Ledningsfartyget i övningen är Turku Meri 11 och som ledare för övningen fungerar brandchef Jukka Marjunen. Representanter för den frivilliga brandkåren är inbjudna för att bekanta sig med räddningsverkets verksamhet till havs.
Fartyg från avtalsbrandkårerna i Kimito, Houtskär, Korpo, Tövsala och Nagu deltar. Fartyg som bemannas av fastanställda kommer från brandstationerna i Åbo, S:t Karins, Nystad och Pargas. Servicehamnen under övningen är hamnen i Korpoström, där fartygen övernattar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter