Förflytta dig till innehållet

Rädda Åbolands sjukhus

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Sjukvårdsdistriktets koncernledning sviker i sin beredning om Åbolands sjukhus kommande organisationsmodell de svenska patienterna i regionen.
Koncernledningen visar ingen förståelse för vad bevarande av Åbolands sjukhus som en enhet, som i praktiken garanterar vård på svenska kräver i form av verktyg, i sin begäran av utlåtande av kommunerna 9.4.2019.
I motsats till vad representanterna för Åbolands sjukhus (Reijo Grönfors, Mona Rönnholm och Sanna Kaukovalta) kommit överens om med sjukhusdirektör Petri Virolainen, om egen rekrytering av vårdpersonal och stödpersonal, en egen chef för Åbolands sjukhus och en ersättande struktur som serviceområde för tvåspråkig vård, fattas dessa element i distriktets modell. Direktionen för Åbolands sjukhus har den 28.3.2019 för sin del godkänt modellen om en ny ersättande modell som serviceområde, istället för ett kommunalt affärsverk.
Distriktets förslag är inte acceptabelt och kan inte garantera bevarande av en svensk miljö och en fortsatt svensk service på Åbolands sjukhus.
Modellen med ett serviceområde för tvåspråkig vård skulle ge förutsättningar för att smidigt och kostnadseffektivt rikta personalresurser över vårdområdenas gränser, skulle garantera förutsättningar till en god personalpolitik med en chef, möjliggöra integration gentemot primärvården och möjliggöra donationer. Sjukvårdsdistriktet väljer bort detta och man frågar sig varför? Nu finns chansen att visa också för yttre samarbetsparter i Österbotten och på Åland att det finns en struktur för svensk service.
Personalorganisationerna och arbetarskyddet i ÅUCS har sagt att Åbolands sjukhus inte skall göra om samma misstag, som gjorts för de övriga kretssjukhusens del. Ge personalen en chef och inte många, för det fungerar inte. Lyssna på vad vårdens viktigaste resurs personalen har att säga. Lyssna också på kommunerna, som gärna vill utveckla samarbetet med Åbolands sjukhus som organisation.
Omorganiseringen av psykiatrin från 2017 visar hur det går, trots att språkkonsekvensutredningen visade annat, om det inte finns verktyg att upprätthålla svensk service. Vuxenpsykiatrin på svenska har praktiskt taget utplånats, personalen spritts runt och övergått till andra arbetsgivare. Gör inte om samma misstag.
Beredningen visar att det inte hos tjänstemannaledningen eller hos de ledande partierna i distriktet finns verklig förståelse för den svenska patientens behov.
Detta visar att det endast är SFP som arbetar för den svenska servicen, då det gäller. Allt annat är tyvärr vackra ord.
Alla upp och rösta på söndag för en levande finlandssvensk service och kultur. SFP behöver era röster för att garantera att det finns en svensk riksdagsledamot från Åboland, som känner de lokala behoven. Det finns 17 fina kandidater att välja emellan.
Regina Koskinen
SFP i Egentliga Finlands kretsordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter