Förflytta dig till innehållet

Queerents: polariseringen i transdebatten

Två kvinnor med texten Queerents.

Två kvinnor med texten Queerents.

Catzo och Olivia hörs i podden Queerents. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Veckans avsnitt av Queerents med Olivia och Catzo handlar om transfrågor och aborträtten. Duon diskuterar också vem som får föra vilken samhällsdebatt.

Yle-programmet Sannikka och Ukkola gästades nyligen av en transkvinna och en detransitionerande kvinna. Detransitionering betyder en könskorrigering som korrigeras tillbaka.
Att ställa två helt olika upplevelser av en högst individuell transprocess mot varandra känns väldigt problematiskt. Att därtill ta in en psykolog som helt tydligt inte har insyn i hur transunga mår och blir behandlade gör inte saken bättre.
Den lagstiftning vi har i Finland när det gäller transprocessen säger i dag att den som juridiskt vill korrigera sitt kön måste ha vidtagit medicinska åtgärder. I klartext: du ska vara steril. Denna sterilitet uppnås ofta med hormonbehandling.
I programmet ondgjorde sig den detransitionerande kvinnan över att hon hade blivit utsatt för onödiga medicinska åtgärder som hon i dag vill få ogjorda. Med den kunskap vi har i dag och med en ny lagstiftning skulle det här i många fall ha kunnat undvikas.
Genom att ändra lagstiftningen så att en person genom egen anmälan kan ändra sitt juridiska kön eliminerar man behovet av onödiga medicinska ingrepp. Genom att göra det lättare för transpersoner att få sitt kön bekräftat, kommer vi troligen att få allt färre personer som ångrar sin transprocess. Inte tvärtom, som en del vill få det att framstå som.
I veckans avsnitt av Queerents diskuterar Olivia och Catzo vem som har rätt att föra fram vems åsikter, om abort är en kvinnofråga där vi glömmer transpersoner och vem det egentligen är som förtrycker vem i patriarkatet.
Queerents produceras av nyhetsbyrån SPT och ges ut i samarbete med KSF Media, HSS Media och Åbo Underrättelser.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter