Förflytta dig till innehållet

Provocerande övertramp

Att ÅU bjöd på ett provocerande övertramp, ett bottennapp eller en kraftig grundstötning, när man lördagen 24 augusti 2019 valt att lägga ”prideflaggan” under ÅU-initialerna på första sidan, är knappast en överdrift. Uppfattningen om ”alla människors lika värde” är vi säkert alla rörande eniga om. Men att Åbolänningarnas lokala husorgan ÅU gör en sådan trendpartisk markering till förmån för en minoritet får säkert många att undra, trots att man inte vill göra det högljutt.
Eller kanske har jag helt enkelt totalt missuppfattat det hela. Måhända är en förändring till förmån för alla, för både mindre men också betydligt större sektorer i samhället, på gång. För bara någon vecka sedan arrangerade Mikaelsförsamlingen (evl), Hope (Suomen Vapaakirkko), Helluntaisrk (pingst), Frälningsarmen m.fl. kristna församlingar i Åbo en gemensam ”Love my Turku” happening på läktaren på Vårdberget. Hundratals deltog. Högklassig ”gospel”, musik, predikan stod på programmet. Operaatio Ruokakassi ry bjöd besökarna på varm mat efter söndagsgudstjänsten.
Under Konstens natt helt nyligen arrangerade Mikaelsförsamlingen en konsert som fyllde den stora kyrkan, som rymmer 1 250 personer, till bristningsgränsen, ja inte bara det, hundratals fick inte plats i kyrkan utan fick vända hem igen. Detta var den största enskilda händelsen under Konstens natt i augusti.
Men ingen rapportering från dessa stora, för alla öppna, offentliga kristna evenemang i ÅU. På min fråga till tidningens chefredaktör varför dessa ”missar” så fick jag till svar att det beror på personalbrist. Nåväl, men man har tydligen lyckats engagera personal både före och efter pride för stort uppslagna reportage.
Men, som sagt, kanske är det en förändringens vind som blåser. En vind som hjälper ”skutan” ut på lite djupare vatten, till nytta, tillfredsställelse och lika värde för oss alla. Kanske vi nästa gång får se en genuint kristen symbol som bär fram sitt budskap under ÅU-loggan.
Håkan Westergård
Pastor och tv-producent

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter