Förflytta dig till innehållet

Prova nya asiatiska recept!

Foto: Sofie Sergelius

Koreansk köttbullsskål med kimchi

4 portioner
Kryddat ris:
2 dl basmatiris
4 dl vatten
0,5 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk limesaft
Köttbullar:
400 g köttfärs
1 msk harissa
2 msk sojasås
1 st vårlök
2 st vitlöksklyftor
1 tsk flytande honung
1 dl pankomjöl
1 st ägg
0,5 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
Glaseringssås:
3 msk koreansk gochujang kryddsås
2 msk flytande honung
2 msk ketchup
2 msk risvinsvinäger
1 tsk sesamolja
1 msk sojasås
Tillbehör:
2 msk sesamfrön
1 st vårlök
100 g kimchi
Mät upp vatten i en kastrull och koka upp.
Tillsätt ris och salt. Rör om i början så att riset inte fastnar i botten på kastrullen.
Koka riset på låg värme under lock i ca 12 minuter. Tillsätt vitlökspulver och limesaft. Ta därefter bort riset från värmen och låt vila under lock i ett par minuter. Tillred köttbullarna medan riset kokar.
Köttbullar och glaseringssås: Värm ugnen till 200 grader. Blanda ihop samtliga ingredienser till köttbullssmeten.
Fukta händerna, ta en matsked av smeten mellan händerna och rulla ut köttbullarna. Lägg de färdiga köttbullarna på ett bakplåtspapper på en bakplåt.
Grädda köttbullarna på mellersta falsen i 20 minuter.
Blanda ihop samtliga ingredienser för glasyren i en liten kastrull.
Koka upp glasyren och låt koka tills den tjocknat, ca 5 minuter. Pensla glasyren på köttbullarna.
Sammanställning: Finhacka vårlöken och rosta sesamfrön i en torr stekpanna i 2 minuter. Kom ihåg att rör om sesamfröna flera gånger så att de inte brinner.
Lägg ris på botten av en skål och toppa med glaserade köttbullar, rostade sesamfrön och finhackad vårlök. Dela upp kimchi mellan skålarna och servera.

Foto: Sofie Sergelius

Gyoza med räkor och vårlök

Asiens svar på den italienska raviolin.
4 portioner
Räkfyllning:
250 g räkor
2 stjälkar vårlök
30 g gräslök
1 msk oystersås
1 msk risvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Skala och hacka räkorna i mindre bitar. Finhacka vårlöken och gräslöken, blanda ihop med räkorna. Rör i ostronsås, risvinsvinäger, salt och peppar och ställ i kallt medan du gör gyozaplattorna.
Gyoza plattor:
240 g vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 dl vatten
Mät upp mjöl och salt i en beredningsskål. Koka upp vatten. Blanda det kokande vattnet med mjölet. Rulla degen till en slät boll. Knåda degen i 10 minuter tills degen är fin och mjuk.
Dela degen i två delar och rulla ut till långa stänger. Linda in stängerna i plastfolie och låt stå i 30 minuter. Dela stängerna i 10 delar.
Rulla små bollar av degen och kavla ut till en liten rund plätt med hjälp av en kavel.
Lägg 1 tesked av fyllningen i mitten av gyozaplattan. Fukta yttre delen av plattan med vatten och vik ihop kanterna.
Värm en stekpanna och häll i 2 teskedar sesamolja. Lägg gyozan i en cirkel i panna och stek i 3 minuter utan att vända på dem.
Häll 1 dl vatten i stekpannan och lägg genast lock på. Koka 3 minuter och servera direkt tillsammans med dippsåserna.
Sojadippsås:
2 msk sojasås
2 msk risvinsvinäger
2 tsk sesamolja
1 msk finhackad koriander
Gör sojadippsåsen genom att röra ihop samtliga ingredienser.
Chilidippsås:
1 msk ketchup
1 tsk srirachasås
Gör chilidippsåsen genom att blanda ihop ketchup och sriracha.

Foto: Sofie Sergelius

Temaki med pankopanerade grönsaker

Här behövs inga bambumattor eller specialredskap!
4 portioner
Sushiris:
2 dl sushiris
2,5 dl vatten
0,5 dl sushi-su
Börja med att skölja riset ett par varv under rinnande vatten i en finmaskig sil.
Blötlägg riset i kallt vatten i 30 minuter.
Koka riset på låg värme i 15 minuter.
Ställ åt sidan för att svalna, ca 20 minuter.
Tillsätt sushi-su då riset blivit kallt. Nu borde riset vara klibbigt med torrt.
Pankopanerade grönsaker:
2 st morötter
8 st gröna sparrisar
2,5 dl pankomjöl
2 st ägg
2,5 dl vetemjöl
Tillbehör:
1 st avokado
8 st nori-ark
8 st salladsblad
4 msk majonnäs
2 tsk wasabi
Värm ugnen till 200 grader.
Skala morot och sparris. Halvera sparrisen på längden och skär moroten i stänger (4 stycken stänger från en morot).
Vispa upp ägget i en skål med låga kanter. Häll upp mjöl på en tallrik och panko på en annan.
Rulla sparris- och morotsstavarna först i vetemjöl, doppa därefter i det vispade ägget och avsluta med att rulla dem i pankomjölet. Rada upp på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Grädda de panerade grönsakerna på ugnens mellersta fals i 20 minuter.
Skala en avokado och skär i tjocka skivor. Tvätta salladsbladen och riv i mindre bitar.
Ta fram ett nori-ark, placera det med den blanka sidan mot bordsytan och skär på hälft på längden.
Lägg en matsked sushiris i övre högra hörnet av nori-arket. Bred över en riktigt liten klick wasabi. Placera en morotsstav, en sparrisstav, en avokadoskiva, en halv tesked majonnäs och ett salladsblad på riset.
Rulla ihop till en strut genom att rulla det högra hörnet av nori-arket mot mitten av nori-arket. Fäst ihop stuten med hjälp av lite vatten på fingret. Upprepa med alla nori-ark. Servera temaki-struten med sojasås att doppa i.
Sofie Sergelius

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *