Förflytta dig till innehållet

Proffsfyndare öppnade egen vintagebutik i Port Arthur

Maja Meurman
Två kvinnor bakom disk i secondhandbutik.
Daniela Vikström och Linda Seppelin utvecklade sin långvariga vänskap till affärspartners då de öppnade en egen secondhandbutik.

I går fick Port Arthur området i Åbo en secondhandbutik, tack vare Daniela Vikström och Linda Seppelin.

Efter en tioårig vänskap och många tankar om att starta eget fick de äntligen nycklarna till en egen lokal i början av april. Nu är det ett organiserat kaos i deras egen vintagebutik Kaos Thrifts.

– Det känns overkligt att göra det här, vi har drömt om det så länge, säger Vikström.

Handplockad samling

Alla kläder i butiken är handplockade av Vikström och Seppelin själva. De har i flera års tid samlat på sig vintage- och secondhandkläder.

– Det är lite som att vi är folks ”personal shopper”. Vi väljer ut kläder som vi tror att skulle passa någon annan, och så får vi vänta på att de kommer till butiken för att hitta dem, säger Vikström.

Daniela och Linda berättar att de länge har haft ett gemensamt intresse för mode, vintagekläder och att shoppa secondhand. Därför var det ett naturligt val för dem att tillsammans öppna ett loppis.

– Våra vänner visste alltid att vi skulle göra något icke-traditionellt. Vi träffades när vi studerade företagsekonomi på Yrkeshögskolan Novia här i Åbo och började redan då prata om att göra något eget tillsammans.

Kvinna håller upp skjorta.Maja Meurman
Vännerna säljer kläder de själva samlat på sig under flera års tid.

Trendigt att shoppa secondhand

Att shoppa vintage och secondhand har sett en enorm boom i Finland de senaste åren.

– Det är jättebra att det kommit fler secondhandbutiker. Det finns ingen tävling mellan butikerna, utan vintagebutiker brukar stötta varandra, säger Linda Seppelin.

Daniela Vikström tror att vintagetrenden beror på att unga både vågar uttrycka sin egen klädstil och att de är mer miljömedvetna och vill stötta hållbar utveckling hellre än snabbmode.

– De bryr sig om miljön men vill se snygga ut samtidigt, påpekar hon.

Seppelin tillägger att kläder från loppis dessutom är mer unika och ofta av bättre kvalitet.

Man kan hitta pärlor genom lite övning och tålamod

Många blir avskräckta från loppis på grund av mängden kläder det finns att gå igenom. Linda och Daniela, som bägge har många års erfarenhet av loppisfyndande, råder folk att ha tålamod.

– Jag brukar kolla på material och passform. Det kräver lite övning men ibland kan man hitta en riktig pärla mellan många mindre bra klädesplagg, säger Linda.

Både Seppelin och Vikström är födda i början av 1990-talet, och har influerats mycket av den tidsepokens klädstil.

– Jag dras till gatumode från 90-talet och mer maskulina former. Därför brukar jag på loppis särskilt söka efter lösare skjortor och byxor, säger Vikström.

Kaos Thrifts säljer unisex kläder.

Två kvinnor tittar bland kläder på loppis.Maja Meurman
Att sålla ut kläder man inte gillar på ett loppis kan vara svårt, men med lite tålamod och några klunkar vatten går det bra, enligt Daniela och Linda.

Testar på att driva eget

Kaos är inte bara en secondhandbutik. Vännerna planerar även att ordna olika evenemang och ställa ut konst. Under invigningshelgen ordnar de bland annat kaffebjudning och DJ-spelning.

– Det här är ett ställe för oss att testa på något nytt och förverkliga oss själva, säger Daniela.

Vikström och Seppelin berättar att de kommer utveckla butiken enligt hur det går och känns. Kaos Thrifts är deras första egentliga erfarenhet av egenföretagande.

– Vi började i höstas leka med tanken om en egen butik, men hittade ingen lämplig lokal tills Linda gick förbi här av en slump en kväll.

Både deras hyresvärd och Portsaborna har varit väldigt glada över att en secondhandbutik äntligen ska öppna i kvarteret.

– Det ska bli väldigt spännande att se vem som kommer och köper de kläder vi så omsorgsfullt valt ut. Huvudsaken är att vi har kul och får göra det vi brinner för, konstaterar Daniela och Linda precis innan butiken slår upp dörrarna för första gången.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter