Förflytta dig till innehållet

Professor Marko Joas: SFP:s mandat känns troligt, namnet kan ännu förändras

Arkiv/Stefan Holmström
människor går förbi valaffischer

Arkiv/Ari Sundberg

Riksdagens plenisal. Foto: Ari Sundberg/SPT


När förhandsrösterna har räknats ser det ut som att SFP får behålla sitt mandat i Egentliga Finlands valkrets. Ida Schauman skulle enligt den första prognosen bli invald som nummer 14 av 17 ledamöter från den här kretsen.
Mandatet ser rätt starkt ut i skenet av förhandsrösterna, , säger ÅA-professorn Marko Joas.
— Jämförelsetalet är sådant och SFP har åtminstone när man såg på siffrorna från valet 2015 hört till de partier som samlar mycket röster på själva valdagen.
— Men själva namnet, vem av SFP-kandidaterna det blir, kan ännu förändras, säger Joas.

Ida Schauman. ÅU-foto


Pressbild

Barbara Heinonen, SFP.


Förändringen sker medan vi talar i telefon. På våra skärmar ser vi uppdaterade siffror och nu är det Barbara Heinonen som ser ut att få SFP-mandatet.
— Kanske Pargasrösterna nu har räknats, säger Joas och samtidigt märker vi att Pargasbon Lotta Laaksonen, VF, ser ut att ha chans att knipa det sista mandatet i kretsen.
Petteri Orpo, Saml har enligt prognosen valkretsens största jämförelsetal, och det är sannolikt att det fortsätter så även när rösträkningen framskrider.
— Men Li Andersson hade personligen dubbelt fler röster än Orpo när förhandsrösterna hade räknats.
Andersson ser i nuläget ut att inte få mindre än två andra vänsterförbundare med sig i riksdagen från den här valkretsen. Tidigare har Vf haft två mandat från Egentliga Finland, Andersson och Annika Lapintie, som inte är uppställd.
— Sen har vi ju också andra tvåspråkiga inslag från kretsen, Aki Lindén ser ut att bli socialdemokraternas röstmagnet.
SDP:s långvariga riksdagsman Ilkka Kantola verkar falla ur riksdagen enligt prognosen halvniotiden på kvällen. Sannf ser ut att behålla sina tre mandat, Ville Tavio och Ritva ”Kike Elomaa, bli omvalda medan Vilhelm Junnila är ny. Maria Lohela som senast var det tredje namnet har tackat för sig.
— Vi ska minnas att rösterna från Åbo blir färdiga sist i kretsen. Sannf har tidigare gått framåt på själva valdagen, och det har också De Gröna gjort, säger Marko Joas, som följer med valvakan i sitt hem i S:t Karins.

Marko Joas är professor i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi. Foto: Åbo akademi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter