Förflytta dig till innehållet

"Problemställningen är helt enkelt för svår och invecklad för att politikerna ska kunna ge enkla svar dragna direkt ur ärmen"

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


 
Redaktör Carina Holm begärde per e-post av Kimitoöns fullmäktigeledamöter ett svar på ett antal frågor torsdagen den 24 januari. kl. 10.20.
Svar till följande dag senast kl. 12.00.
Tiden som gavs var så knapp att många fullmäktigeledamöter inte hann observera förfrågan innan det var för sent.
I lördagens ÅU ondgjorde man sig över att endast 4 ledamöter enskilt besvarat förfrågan, medan sex gruppordföranden givit ett gemensamt svar.
Speciellt framhölls att en icke-fullmäktigemedlem svarat på gruppernas vägnar.
Det fordrades enkla svar på invecklade frågor. Därför beslöt vi ge ett gemensamt svar, och någon måste sända svaret per e-post.
Knappast väntar sig ÅU att samtliga sex gruppordförande var för sig sänder sex exakt likalydande svar till ÅU?
Samtliga fullmäktigegrupper inledde efter kommunalvalet ett samarbete som bland annat bestod i ett fullmäktigeprogram och ett samarbetsorgan, kallat Ö-rådet.
Som samarbetsorganets (oavlönade) sekreterare fungerar Ghita Edmark, som också var den som sände iväg svaret gruppordförandena hade enats om.
Ganska naturligt att sekreteraren sköter detta. Till yttermera visso framhöll Ghita tydligt i sin e-post till ÅU att hon endast skötte utskicket å tjänstens vägnar.
Varför ÅU ignorerade detta är för oss obegripligt.
Varför gruppordförandena inte svarade på alla frågor beskrivs mycket bra av professor Markku Suksi i lördagens webb-ÅU.
Problemställningen är helt enkelt för svår och invecklad för att politikerna ska kunna ge enkla svar dragna direkt ur ärmen.
När fakta finns på bordet och analyser är gjorda kan vi (kanske) ge svar. Antingen gemensamt eller var för sig.
Till slut, för säkerhets skull: detta svar sändes från en dator, men samtliga gruppordföranden svarar för innehållet,
Jan-Erik Enestam
SFP
Rune Friman
FS
Johan Sundqvist
SDP
Kalevi Kallonen
Centern
Tomy Wass
VF
Eija Lang
Gröna

Dela artikeln

0 kommentarer: “"Problemställningen är helt enkelt för svår och invecklad för att politikerna ska kunna ge enkla svar dragna direkt ur ärmen"

 1. Jörgen Lindroos skrev

  Jag är besviken på att de enskilda fullmäktigemedlemmarna inte svarade på frågorna. Frågorna var nog inte så komplicerade att t.o.m enskilda förtoendemän skulle ha klarat av dem. Gruppordförandenas insändare visar tydligt att man har främjat sig från sina röstare. Att gå ut med gemensamma ställningstaganden tar nog död på demokratin i fullmäktisalen och i närsamhället. Väntar med spänning på infomötet den 6.2.2019.

 2. Janne Salonen skrev

  Vad? Politikerna kan inte svara frågor t.ex:
  ”1. Fullmäktigeperioden är ungefär halvvägs. Vilka är de två viktigaste besluten som fullmäktige har fattat under de senaste två åren?
  2. Vilka är det viktigaste besluten som fullmäktige ska fatta i år?”
  Förstår inte att ”problemställningen är helt enkelt för svår och invecklad för att politikerna ska kunna ge enkla svar dragna direkt ur ärmen.”

 3. Satu Zwerver skrev

  Det är tråkigt att ÅU:s läsare inte har fått veta mera om såna positiva utvecklingar i Kimitoöns kommun, som fullmäktigeprogram och samarbetsorgan.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter