Förflytta dig till innehållet

”Problematiskt är att de utredningar som ligger till grund för planeringsarbetet för spårvägen börjar vara föråldrade”

blå debattvinjett till vänster, spårvagn till vänster bakom, och fotgängare till höger
Foto av snabbspårvagnen i Helsingfors: Carina Holm

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Relaterade insändare

Spårvagn i Åbo. Jodå, Jan-Erik Wiik , Åbo stad har redan beslutat satsa på stombussar med kompletterande linjer. Den 1 juli 2025 börjar ett dussintal linjer köras såsom stombusslinjer med tätare tidtabell och snabbare turer samt kompletterande linjer som ska täcka upp stadsdelar som inte betjänas av stomlinjerna.

Man lägger som bäst handen vid de slutliga planerna.

Men eftersom all beredning och planering sker och görs enbart på finska så är det få svenskspråkiga som känner till vad allt som är på gång eller planeras.

Jan-Erik undrar även om man fortfarande kan välja bort spårvägen? Ja, det borde man väl kunna eftersom man ännu inte fattat beslut om att bygga spårväg i Åbo – endast att planera.

Problematiskt är dessutom att de planer och utredningar som ligger till grund för planeringsarbetet redan börjar vara föråldrade.

Exempelvis miljökonsekvensbedömningen baseras på alternativet med gamla dieseldrivna bussar när hälften av bussarna redan idag är elbussar, för att inte tala om när en eventuell spårväg skulle bli färdig.

De senaste planerna för spårväg går ut på att den skulle bli en så kallad snabbspårväg med endast 17 hållplatser mellan hamnen och Kråkkärret, vilket skulle innebära mellan 600 och 800 meter mellan hållplatserna.

Man har inte heller konsekvensbedömt vad få hållplatser skulle innebära för barn och äldre som inte har så lätt att röra sig vare sig det är sommar och sol eller vinter och snö.

Vi Svenska Seniorer anser att föråldrade konsekvensbedömningar bör göras om.

Ny forskning möjliggör att koldioxidavtrycket kan bedömas för både infrastruktur och drift för såväl bussar som spårvägar innan ett slutgiltigt beslut kan fattas.

Svenska Seniorer i Åboland
Kjell Wennström
Ordförande

Dela artikeln

En kommentar: “”Problematiskt är att de utredningar som ligger till grund för planeringsarbetet för spårvägen börjar vara föråldrade”

 1. Jan-Erik Wiik skrev

  Jodå, Kjell Wennström, man har beslutat om stombussar. Det vet jag. Men vad jag avsåg med att peka på utredningen från 2009 var att man inte då valde bort spårvägsalternativet. Det menar jag att man borde ha gjort, men jag kunde ha uttryckt mig klarare.
  Och, ja, rent beslutstekniskt behöver man förstås inte välja ett alternativ bara för att man har satsat stora summor på att planera det. Det där med att inte kasta in färska pengar efter gamla och förlorade är ett relevant argument; en annan fråga är den politiska sidan.
  Minna Arve har låtit förstå att det enda som kan stoppa projektet är uteblivna statliga bidrag. Den nuvarande regeringen har inte varit riktigt konsekvent i sina sparplaner. Så man vet aldrig.
  ha det bra
  Jan-Erik W.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter