Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Fjärrvärmeavbrottet i Åbo centrum är över

J-O Edberg

J-O Edberg

ÅU-foto


Ett fel i fjärrvärmenätet i Åbo orsakade störningar i distributionen av fjärrvärme i centrum av Åbo. Störningen inverkade också på tillgången till varmt vatten.
Klockan 19.00 meddelade Åbo energi att felet var lokaliserat och åtgärdat. Det rörde sig om ett område längs Universitetsgatan mellan Aningaisgatan och Köpmansgatan.
– Felet beror på att en grävmaskin eller något liknande har slagit ett hål i ett rör i samband med en markundersökning på Universitetsgatan. Det har inte mig veterligen lett till något allvarligare än att värmen saknats i en del hus i närheten, berättar Lasse Sihvo från Åbo energi.

Gör så här om det blir avbrott i fjärrvärmenätet

Hör du till dem som saknar värme i ditt hem på grund av avbrottet? De här instruktionerna ger Åbo Energi på sin hemsida.
Stäng fönstren och håll ytterdörren stängd. Värmen försvinner om ytterdörren öppnas ofta. Stäng mellandörrar till korridorer och tamburer samt täck för eventuella mellanrum.
Täck också för ventilationen och friskluftsventilerna.
Försök inte hålla temperaturen uppe med elspis eller bastuaggregat, det kan vara farligt.
Följ med elbolagets informationskanaler och ring i nödfall nödnumret 112.

Om temperaturen sjunker under 15 plusgrader

Använd bara ett rum, om möjligt i mitten av bostaden. Stäng dörrarna till de yttre rummen och täck för springorna med mattor eller handdukar.
Täck över fönstren med tjocka gardiner eller filtar. Lägg fler mattor eller andra textilier på golvet.
Lägg på dig varma kläder som andas, gärna i ylle. Skydda också huvudet och händerna.

Om du måste sova i en kall bostad

Sov i den varmaste delen av huset. Ta fram alla filtar, sovsäckar och täcken.
Om flera som sover i lägenheten lönar det sig att sova nära varandra under ett täcke. En människa producerar mycket värme på egen hand, upp till 70 watt.
Olika hus kyls ner i olika takt. I ett trähus sjunker temperaturen under 10 grader på mindre än ett dygn, men i ett stenhus kan det ta tre.
Artikeln uppdaterad 19.00 med ny information om avbrottet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter