Förflytta dig till innehållet

Pressfriheten hör till demokratins hörnstenar

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Demokrati. I höstas antog Europeiska kommissionen sitt förslag till den så kallade europeiska mediefrihetsakten. Förordningen ska ta itu med ett antal problem som påverkar medietjänsternas funktion på den inre marknaden och som riskerar mediernas oberoende.

Förslaget är välkommet och nödvändigt med tanke på de allvarliga utmaningarna som mediefriheten står inför i flera EU-länder. I länder som Grekland, Ungern, Polen och Bulgarien är situationen mycket oroande. Journalister blir utsatta för avlyssning, medieföretag och medieinnehåll kontrolleras av staten och i vissa av länderna finns det knappt några fria medier alls.

När det kommer till mediefrihet är de nordiska länderna EU:s skolboksexempel.

I Reportrar utan gränser rf:s rapport om pressfrihetsindex (Press Freedom Index) toppar Danmark, Sverige, Estland, Finland och Norge listan. Finland och vi understöder kommissionens mål att främja mediefrihet och mångfald i medierna. En fri mediemiljö bidrar till upprätthållandet av de europeiska demokratiska värderingarna och rättsstatsprincipen. Däremot klassar inte Europaparlamentet t.ex. Ungern (som skulle gynnas av förslaget) överhuvudtaget som en stat med demokratiskt styre.

De nordiska länderna har uttryckt sin oro om förslagets potentiella inverkan på små nyhetsmedier, särskilt på dem som verkar i glesbefolkade områden. Kommissionen vill öka kontrollen över mediemarknaderna för att förhindra ägarkoncentration genom myndighetskontroll. Tidningar i glest befolkade områden arbetar dock ofta med mycket begränsade ekonomiska resurser och samarbete mellan företag har möjliggjort många små lokala mediers överlevnad.

Vi nordiska liberala parlamentsledamöter vill klargöra detta. Förslaget ska inte riskera lokala mediers spridning i länderna. Lokala nyheter är likvärda med såväl nationella som internationella nyheter, och de spelar viktig roll när det gäller att leverera nyheter till även de mest avlägsna hörnen av våra länder.

Renew Europe -gruppens Europaparlamentariker

Nils Torvalds
SFP, Finland

Elsi Katainen
Centern, Finland

Abir Al-Sahlani
Centerpartiet, Sverige

Morten Løkkegaard
Venstre, Danmarks Liberale Parti, Danmark

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter