Förflytta dig till innehållet

Presidenten är en värdeledare – och en sådan behövs nu

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Presidentvalet. Presidenten är en värdeledare, och i den rollen måste presidenten ha förmåga att förstå olika synvinklar. Det är viktigt att alla i vårt land känner sig hörda. Det är viktigt att samhällsdebatten kan föras på ett konstruktivt sätt och att olika åsikter får utrymme.

Pekka Haavisto har identifierat förmågan att föra konstruktiva diskussioner med olika människor som sin superkraft. Han överväger, granskar fakta och diskuterar med alla parter. Enligt honom ska alla inte behöva dela samma åsikt om saker och ting, och ändå går det att föra konstruktiva diskussioner med respekt för andras åsikter.

Jag vet av erfarenhet att Haavistos superkrafter verkligen är förmågan att samtala med olika människor samt förmågan att agera eftertänksamt. Jag har följt min kollegas arbete på nära håll, och jag har alltid kunnat lita på honom när jag har behövt perspektiv.

Han kan alltid bidra med mångsidiga synvinklar i diskussioner.

Att bevara och stärka samhällsfreden är en av presidentens viktigaste uppgifter. Om inte presidenten gör det, vem ska då göra det? Säkerhetspolitik handlar också om att alla i vårt samhälle känner sig inkluderade – vi vet mycket väl att det inte är självklart.

Finländare med olika åsikter måste ibland samlas vid samma bord för att diskutera. På så sätt bygger vi förtroende och en gemensam syn på centrala frågor för finländarna.

Utöver ledarskap med värderingar krävs det nu också stark erfarenhet och beredskap att börja i en utmanande roll utan träningsperiod. Haavistos erfarenhet är utan motstycke: sjunde mandatperioden som riksdagsledamot, minister i fem olika statsministrars regeringar, lång internationell erfarenhet av diplomatiska uppdrag och fredsbyggande i krisområden, deltagande i Natoförhandlingar som utrikesminister, årtionden av miljöarbete och mångsidiga kontakter med världsledare.

Unik och gedigen erfarenhet, kraftfulla förhandlingsförmågor, förmåga att hantera tryck samt en obeveklig ledarskapsstil är precis vad vi behöver nu. Världen är ingen lätt plats – i osäkra tider behövs erfarenhet och beslutsamhet.

Jag vet att Pekka Haavisto skulle göra allt som står i hans makt som president för att hålla Finland säkert för alla.

Jag vet av erfarenhet att Haavisto är kapabel att fatta även svåra beslut snabbt men genomtänkt och med lång erfarenhet som grund, och att han står obönhörligt bakom dem.

Det är av yttersta vikt att kunna stå fast och samtidigt visa samarbetsförmåga när man förhandlar med ledare från olika länder.

Haavisto har visat dessa förmågor i olika utmanande TV-debatter – men de är ändå ingenting jämfört med de situationer som en president kan hamna i. Till och med i en nära framtid.

Jag vet att Pekka Haavisto skulle agera i Finlands intresse i alla sådana situationer.

Sofia Virta
Riksdagsledamot, partiordförande
De gröna

Dela artikeln

En kommentar: “Presidenten är en värdeledare – och en sådan behövs nu

  1. Sam Österlund skrev

    Presidenten är en värdeledare, och i den rollen måste presidenten ha förmåga att förstå olika synvinklar, det är sant, men jag ifrågasätter om en civiltjänstgörare är lämplig som överbefälhavare för vårt land Finland, där är Alexander Stubb mest lämplig.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter