Förflytta dig till innehållet

Premiär för Kattanelevernas musikal på onsdag – manuset är inspirerat av Askungen

Katarina Pada
Tre unga personer i en teaterlokal med röda väggar och kristallkronor.
Ester Lillhannus, Ari Krogell och Tilda Stjernberg ser fram emot att stå på scen och visa upp vad det åstadkommit.

En förälder som dör, två styvsyskon, slottsbal och en förtjusande prins. Det är inte brist på starka känslor i berättelsen som rullas ut på Tiljan de kommande dagarna. Till handlingen har det hämtats inspiration från Askungen.

Pjäsen ”Det gick inte riktigt som det skulle” är skriven av Tilda Stjernberg, och för regin står Ari Krogell. De studerar båda andra året i Katedralskolan. Manuset har kommit till under höstens modersmålskurs för manus och regi, och själva utformningen av musikalen har skett under en separat musikkurs.

– Det var faktiskt ganska lätt att skriva, även om jag inte skrivit något liknande förut. Föreställningen blev ungefär en timme lång, säger Stjernberg om sitt debutmanus.

Eleverna skriver, regisserar, skådespelar och framför låtarna själva. En del har stått på scen tidigare, men för andra är det här första gången. Det är många trådar att hålla i, men under repetitionstillfället ser det ut att alla vet vem som ska göra vad. Instrumenten testas och soundcheckas, det hojtas till höger och vänster och det råder en pirrig stämning i lokalen.

– Det här är den 18:e musikalen, om jag har räknat rätt. Den allra första skrevs av dåvarande rektor Bertel Wahlström, men efter det har eleverna i stort sett själva stått för produktionen, säger musikläraren Riikka Jutila.

Tre unga personer i en teaterkorridor, bakom dem syns högar av kläder och väskor.Katarina Pada
Embla Palmberg, Tilda Stjernberg och Ari Krogell tycker det är kul att pjäsen sätts upp i en riktig teater.

Är teater och musik något ni vill fortsätta med också i framtiden?

– Det känns nog kul! Jag går första året på gymnasiet, så jag hinner ännu vara med under nästa års musikalprojekt, säger Ester Lillhannus.

– Kanske, åtminstone inom skolans projekt, funderar regissören Ari Krogell.

Nya samarbeten

Nytt för årets uppsättning är att musikalen uppförs på Åbo Svenska Teaters caféscen Tiljan. Tidigare år har flera av föreställningarna satts upp på Arbis i Åbo.

I samarbetet med teatern har manusförfattaren och regissören också fått hjälp av dramaturgen Tove Appelgren, och man har också fått finansiering från Svenska kulturfonden.

Några få träningstillfällen återstår innan allt ska gå som smort. Eleverna är litet nervösa inför premiären, men ser fram emot att få visa upp vad de har åstadkommit.

”Det gick inte riktigt som det skulle” spelas på onsdagen (18.1) klockan 18. Inträdet är fritt och alla är välkomna att se pjäsen.

Teatersal med röda väggar, röda stolar och två stora kristallkronor i taket. Scenen längst bak har svart vägg.Katarina Pada
Snart kulminerar gymnasieelevernas musikalprojekt på Tiljan.

Katarina Pada

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter