Förflytta dig till innehållet

Linnea Engberg: Praoveckan på ÅU vidgade mina vyer

Lucas Ekblad
ung kvinna med flätor och vit tröja

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Rubriken kan låta lite ironiskt, eftersom Åbo Underrättelser naturligtvis är en lokal tidning och främst behandlar sådant som händer här i trakten.

Jag anser ändå att jag gjorde klokt i att komma till ÅU på prao.

Det var rätt så häpnadsväckande att inse hur lite jag egentligen känner till om min egen hemstad när allt kommer omkring!

Dessutom har mitt perspektiv på vissa saker förändrats lite, till exempel svenskan här i Finland. Jag hade aldrig riktigt fått en fullständig uppfattning om problemet med ”finlandismer” innan jag hörde en professionell språkgranskare redogöra hur finlandssvenskar kommer att hamna i klistret om den svenska vi talar börjar avvika från Sverigesvenskan alltför mycket och slutligen utvecklas till ett eget språk.

Det var intressant att höra, och demonstrerade också vilket ansvar tidningar i själva verket har att inte bara skriva om aktuella händelser utan också se till att språket i artiklarna är korrekt.

Det vore bra om detta skulle nämnas och talas öppnare om även i skolorna. Jag fick också träffa människor jag aldrig annars skulle ha kommit i kontakt med, och fick följa med intervjuer med dem.

Och dessa möten med människor är jag också väldigt tacksam för, eftersom de lämnat kvardröjande intryck och är saker jag inte glömmer i första hand.

En annan sak som var rolig att följa med var växelverkan mellan alla reportrar och de övriga anställda på kontoret. Det krävs verkligen mycket för att få till stånd en enda artikel, för att inte tala om en hel tidning!

Jag undrar hur framtiden för tidningar kommer att se ut med tanke på att papperstidningar läses allt mindre och det blir populärare att läsa artiklar på webben i stället …

Men en sak är säker; nyfikna reportrar som gräver lite djupare i saker och ting kommer (förhoppningsvis) alltid behövas för att publicera pålitliga nyheter!

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter