Förflytta dig till innehållet

Potatisodlare bör se upp för koloradoskalbaggar

Koloradoskalbagge. Insekterna orsakar stor förstörelse på potatisodlingar. Foto: Scott Bauer/U.S. Department of Agriculture


Livsmedelssäkerhetsverket Evira uppmanar potatisodlare att inspektera potatisblasten på eget initiativ. Den varma försommaren har varit till skalbaggens fördel medan vindarna är har gynnat dem.
I fjol hittades inte en enda koloradoskalbagge i Finland eftersom väderförhållandena inte var gynnsamma för dem. Den största aktuella risken är att skalbaggar som övervintrat i Finlands närområden följer med lämpliga luftströmmar till södra och östra Finland. Exempelvis i Baltikum och Ryssland har insekterna redan upptäckts på potatisblasten.
Den här tiden på året kan det finnas både fullvuxna koloradoskalbaggar och deras larver på potatisblasten. Djurets maximala längd är cirka en centimeter. Största delen av ryggen är gul med tio svarta längsgående ränder. Den främre delen av ryggen är orange med svarta prickar. En nykläckt larv är ganska mörk och mellan en till två millimeter lång. De utvecklas i snabbt takt och börjar snart få både färg och mönster på ryggen.
Larverna är de som orsakar potatisen mest skada eftersom de kläcks i stora antal och lämnar knappt kvar någonting av bladen.
Man ska inte försöka sköta problemet själv, utan inspektörer på Eviras och Närings-, trafik- och miljöcentralerna (NTM) ansvarar för både inspektion och bekämpning. Myndigheternas bekämpningsåtgärder kan misslyckas om man blandar sig i.
Hittills har alla iakttagelser i landet visat sig vara nyckelpigor i puppstadiet. Det är vanligt att man misstar dem för koloradoskalbaggens larver.
Evira uppmanar alla som misstänker förekomster av koloradoskalbaggar att ringa till journumret 040 801 4407 (säkrast kl. 9–20, även på veckosluten). Under samtalet ger Evira anvisningar om vad man ska göra.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter