Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAT. Postens anställda varslar om strejk – sämre löner hotar i framtiden då Posten vill byta kollektivavtal

John Eriksson/SPT

Posti med stora bokstäver på en tegelvägg.John Eriksson/SPT

Posten/Posti Foto: John Eriksson/SPT


Om tre veckor kommer Postens anställda att strejka om arbetsgivarna och arbetstagarna inte når en överenskommelse, meddelar Finlands Post- och logistikunion, PAU.
Planen är att strejken ska börja måndagen den 11 november klockan 6 och sluta söndagen den 24 november klockan 24. Strejken omfattar 9 000 anställda och under strejken kommer postutdelningen, hanteringen och transporten att stå stilla.
Orsaken är att servicebranschens arbetsgivarförbund Palta och Posten har meddelat att de tänker ersätta de anställdas nuvarande kollektivavtal med ett avtal som PAU anser är betydligt sämre än det nuvarande. Planen är att ersätta det nuvarande kollektivavtalets bestämmelser med delar från Medieförbundets och Industrifackets kollektivavtal.
Enligt posten borde de anställda inom postsorteringen ha liknande arbetsavtal som konkurrenterna och därför borde de höra till ett annat kollektivavtal. PAU vägrar godkänna det nya avtalet.
– I praktiken skulle man skrota arbetsvillkoren för personer som redan har en låg lön, säger Heidi Nieminen, ordförande för PAU i ett pressmeddelande.
Enligt Nieminen är det nya kollektivavtalet sämre, och om PAU godkänner det skulle de postanställda få lägre löner, längre arbetsdagar och besvärligare arbetstider.
Timlönerna i Industrifackets kollektivavtal är 8,90–10,26 euro. Nattillägget är 80 cent i timmen. I PAU:s kollektivavtal är timlönerna 11,34–14,41 euro och nattillägget är 30 procent av grundlönen, det vill säga 3,4–4,3 euro i timmen. Dessutom är alla andra arbetsförhållanden i Medieförbundets och Industrifackets kollektivavtal sämre i än i PAU:s kollektivavtal, enlig PAU.

Posten: Vi sänker inga löner under den pågående avtalsperioden

Posten säger att de under inga omständigheter vill skrota de rådande arbetsvillkoren, utan hitta lösningar som försäkrar att de postanställda har jobb också i framtiden. De uppger att allt färre postförsändelser skickas och att Posten är i sin mest kritiska situation någonsin. Med förändringen vill Posten öka på flexibiliteten inom sorteringen av postpaket och på det sättet bättre reagera på förändringar i verksamhetsmiljön och kundernas behov.
Enligt Posten stämmer det inte att lönerna och nattilläggen skulle minska.
– Posten har som arbetsgivare förbundit sig till att de personliga lönerna och kvälls– och nattilläggen inte sjunker under den pågående avtalsperioden, säger Yrjö Eskola vid Posten i ett pressmeddelande.
Postens styrelse har tidigare lovat att de som arbetar inom postsorteringen får behålla sina nuvarande löner åtminstone fram till den 31 januari 2022, men att de ska höra till Industrifackets kollektivavtal.
Det nuvarande kollektivavtalet löper ut den sista oktober. Beslutet gäller 700 anställda vid Postens affärsavdelning för paket och näthandel. Posten har också lovat andra anställda liknande erbjudanden.

PAU: Tomma löften

PAU ser det här som tomma löften. Även efter 1–2 år måste de postanställda ha möjlighet att leva på sina löner, betonar PAU.
– Alla nyanställda skulle anställas med en lägre lön och sämre arbetsvillkor än de nuvarande. Om man skulle locka tillräckligt många intresserade med en lägre lön skulle man vara tvungen att snabbt bli av med de gamla som har en högre lön, säger Nieminen.
Posten utreder för tillfället vad en två veckor lång strejk skulle betyda och uppger att de fortfarande väntar på PAU:s officiella strejkvarsel.
– PAU bär inte ansvar för de följder som en strejk skulle leda till. Att hota om strejk är en tråkig nyhet för våra kunder, säger Eskola.
Eskola poängterar att alla som jobbar på Posten inte är medlemmar i PAU. De som följer PAU:s avtal utgör ungefär 42 procent av postens anställda.
– Störningar kan ändå uppstå om strejken blir verklighet. Vi gör allt för att strejken ska vålla så lite problem som möjligt för kunderna, säger Jarmo Ainasoja, chef för undantagssituationer på Posten i pressmeddelandet.
Posten ger mer information när man vet hur strejken kommer att påverka utdelningen.
PAU säger att man inte får arbetsro förrän man har försäkrat sig om att de anställda inom postsorteringen fortsättningsvis hör till PAU:s kollektivavtal. Enligt PAU kan strejken undvikas om förhandlingarna fortskrider, och om arbetsvillkoren för de som jobbar inom postsorteringen reds upp.
PAU betonar att man inte kräver förändringar, utan endast att de nuvarande arbetsvillkoren och lönerna ska hållas oförändrade. PAU säger sig dessutom vara redo att ordna fler strejker vid behov.
Uppdaterat med längre version av artikeln och mera information klockan 15.21.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter