Förflytta dig till innehållet

Populismens grogrund

När den ekonomiska otryggheten ökar och allmänbildningen sjunker, sår man grogrunden för populismen, nazismen och andra totalitära ideologier i samhället.
Så som utvecklingen ser ut idag så är vi på väg in i en mörk tid och för att bryta trenden, så måste vi få en regering som värdesätter en hög allmänbildning och som strävar till att öka den ekonomiska tryggheten för alla.
Under Sipiläs tid i regeringen har otryggheten ökat i samhället trots den ekonomiska tillväxten i världen och orsaken är regeringens nyliberala politik och kompiskapitalismen.
Med den nyliberala politiken syftar jag på regeringens iver att privatisera och utkontraktera kommunernas och statens kärnverksamheter (läs social- och hälsovården, arbetskrafts- och näringslivstjänsterna, samt strävan att bolagisera väg- och järnvägsnätet). Nedmonteringen av avtalssamhället, dvs att regeringen har tagit arbetsgivarsidans parti, kännetecknar också det nyliberala synsättet på samhället.
Med kompiskapitalismen syftar jag på att man säljer statliga bolag via Statens utvecklingsfond VAKE till underpris åt businessvänner. Det senaste exemplet är försäljningen av Raskone där alla dokument är hemligstämplade (VAKE är ett bolag och då gäller tydligen inte offentlighetsprinciperna). Den andra formen av kompiskapitalismen är svängdörren som har gått tätt mellan riksdagen och de multinationella vårdjättarna som utövar aggressiv skatteplanering och mer eller mindre aggressiv lobbyingverksamhet.
Att ungdomarna marginaliseras i allt större grad beror också till en stor grad på nedskärningarna i utbildningen (sammanlagt ca 600 miljoner euro för hela bildningssektorn) och framförallt nedskärningarna i andra stadiets utbildning (190 miljoner euro) som regeringen gjorde i början av sin regeringsperiod.
Om den korrupta eliten bestående av Samlinspartiet, Centern och Sannfinländarna fortsätter i makten efter riksdagsvalet 2019, så tyder allt på att populismen och motsättningarna i vårt land ytterligare tilltar.
Kyösti Kurvinen
SDP, kandidat i riksdagsvalet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter