Förflytta dig till innehållet

Populism och ansvar

Snacka om populism när ordförande för SFP:s fullmäktigegrupp i Pargas, Regina Koskinen, i sitt inlägg 29.3 med moderlig hand tillrättavisar sina fullmäktigekolleger och beskyller dem för, just det, populism.
SFP tar ansvar, lyder rubriken. Men hur? Regina – och SFP? – skulle tydligen helst, och i första hand, lägga locket på den offentliga socialvårdsdebatten.
I vissa lägen är det eventuellt ett försvarbart tillvägagångssätt, men inte i en evighetsprocess som till dags dato helt saknar en gångbar lösning. Självklart är det inte nu läge för de starkas – stadens ledning och ledande politiker – maktpolitik och kohandel i kulisserna, på bekostnad av de svaga – kunderna – och de som är i en svag position – socialarbetarna.
I sak kritiserar Regina runt problemen inom stadens socialvårdsenhet. Som argument för hon fram ansvaret för stadens profil. Hon är orolig för att en negativ diskussion hämmar möjligheterna att locka personal till ledigförklarade tjänster. Regina känner dock ingen oro eller empati för är den enskilda socialarbetaren som utgående från en glansbild beslutar att söka anställning? Hen som eventuellt byter boningsort, flyttar barnen till en ny skola, köper lägenhet eller hus – börjar ett nytt liv i Skärgårdsstaden – för att kanske om ett år eller så sälla sig till övriga som funnit det ohållbart att jobba inom Pargas stads socialvård.
Stadens profil måste givetvis bygga på verklighet och verkligheten skall i alla lägen tåla diskussion, debatt och granskning! Detta kallas transparens.
Beträffande pudelns kärna, föreslår Regina att problemen än en gång skall hanteras internt. Tanken är synbarligen att berörda parter skall ”sätta sig ned runt samma bord” för att gemensamt hitta ett spår vidare. Har vi hört detta förut? Och hur tänker Regina då? Utgående från debattinlägg och stadsdirektörens egna kommentarer verkar ledningen helt sakna verktyg, ödmjukhet och insikt för att hantera situationen. Envar kan även föreställa sig hur motiverande och inspirerande dylika möten har varit, och fortsättningsvis skulle vara, för den enskilda socialarbetaren.
Det torde nu vara helt klart att allt inte står rätt till i Pargas ledning och politiska styrning. Inom offentlig förvaltning är transparens A och O.
Och som också Regina konstaterar skall man lära sig av sina misstag. Just nu verkar det tyvärr som om vår stads förvaltare har en väldigt flack inlärningskurva.
Christian Alopaeus
Nagu

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter