Förflytta dig till innehållet

Populärt tvåspråkigt hundhotell firar 10 år — har utvidgats ytterligare det senaste året

Pia Honkasalo och Maija Oijala med svart hund framifrån.

Pia Honkasalo och Maija Oijala med svart hund framifrån.

Pia Honkasalo och Maja Oijala tillsammans med portugisiska vattenhunden Bono. Foto: Lilly Björklund


Pia´s Dreamdogs är ett av få tvåspråkiga hundhotell i vår region. I sommar firar de tio år.
Grundaren Pia Honkasalo öppnade hundhotellet år 2009 i Pikis. Då fanns det endast plats för fem hundar.
År 2014 ökade hundhotellet sina utrymmen till tolv platser. I dag är Honkasalos hundhotell nästan alltid fullt. Det finns tre olika avdelningar och sammanlagt hela 17 platser.
– Vi håller öppet sju dagar i veckan. Under lugna dagar har vi kanske tio hundar här på hotellet, men under julen och sommaren är det alltid fullt. Vi har aldrig varit så fullbokade som denna sommar, säger Honkasalo.

Hundarna har fasta rutiner

Till hundhotellet kan man föra sin hund om man till exempel ska åka på en resa. På hotellet hålls fasta rutiner lite beroende på hund. Hundarna har möjlighet till vård såsom trimning och kloklippning.
Hundarna får mat morgon och kväll och går på tre promenader per dag. Sedan sover de i sina egna rum på hotellet.
Utöver grundvård hålls det också olika aktiviteter för hundarna, bland annat simning i simbassängen. Hundarna tas hand om av tre fastanställda som är på plats från morgon till kväll och även nattetid.

Pia Honkasalo och grå hund från sidan.

Nova, som är en siberian husky, är en av många lekfulla gäster på hundhotellet. Foto: Lilly Björklund

Tvåspråkigt

Oftast är det samma stamgäster som dyker upp. Men till hundhotellet kommer det inte enbart hundar från regionen. Hundar från Helsingforsregionen och till och med ända från Sydeuropa dyker ibland upp. Dreamdogs betjänar på både svenska och finska.
– För mig är det viktigt att jag värnar om svenskan som är mitt modersmål. Jag vill så långt som möjligt satsa på att kunderna ska kunna få betjäning på de språk de själva talar, förklarar Honkasalo.

Honkasalos önskan om att öppna eget hundhotell väcktes tidigt

De första kunderna fick Honkasalo tack vare sitt jobb på hunddagiset Doghouse.
Hunddagiset Doghouse öppnades av Ann-Britt Schüler i Åbo år 2000. Det var då det allra första i sitt slag i Finland.
Honkasalo, som ända sedan hon var barn älskat hundar, fick nys om Finlands första hunddagis där hon år 2007 till sin glädje fick anställning. Hon arbetade där i två år. Samtidigt väcktes drömmen om att själv få öppna ett hundhotell.
Honkasalo bestämde sig för att förverkliga sin dröm och 2009 stod hotellet Pia´s Dreamdogs klart. I midsommar är det tio år sedan.
– Jag blir nostalgisk när jag tänker på att det redan har gått tio år. Det är otroligt att vi har vuxit så här mycket. Jag skulle aldrig ha kommit så här långt om det inte vore för min högra hand Maja Oijala. Hon har jobbat här sedan 2011. Vi är alla här engagerade och ger hundarna massvis med kärlek och omsorg, säger Honkasalo.
I framtiden vill Pia´s Dreamdogs fortsätta ha en nära relation till både hundarna och ägarna.
– Nu har vi utökat våra utrymmen maximalt. Vi vill ha tid att ge alla hundar som bor på vårt hotell bästa möjliga vård de kan få, säger Honkasalo.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter