Förflytta dig till innehållet

Populärt kex fyller 70 år – såldes de första åren på ett sätt som känns overkligt i dag

Pressbild
fyra kex
Dominokexet lanserades året efter OS 1952 för att stilla finländarnas sötsug.

Fazers Dominokex firar 70-årsjubileum i år. Domino är Fazers mest sålda fyllda kexsort genom tiderna.

De två mörka kakaokexen med en vaniljsmakande fyllning började tillverkas 1953.

Det var året efter OS i Helsingfors, då många nyheter lanserades för att stilla finländarnas sötsug.

Dominokexen såldes till en början i lösvikt.

Den rosa förpackningen började säljas i butik i slutet av 1960-talet. Under årtiondena har den moderniserats, men behållit sin karaktäristiska färg.

Ingen palmolja används längre

Under jubileumsåret pryds förpackningarna av sympatiska små meddelanden som inspirerar finländarna att sprida glädje.

En nyhet sedan i våras är att kexen bakas utan palmolja, efter konsumenternas önskemål.

– Den kakao vi använder är 100 procent hållbart producerad och spårbar. Vi behöver hela tiden utveckla våra produkter konsumenterna i åtanke. Konsumenterna betonar i sina val hållbarhet, men även både det egna och miljöns välbefinnande, berättar Noora Pöyhönen, direktör för affärsenheten Fazer Kex och Crisps i ett pressmeddelande.

I dag finns kexen i flera smaker

Dominokexen bakas på Fazers kexfabrik i Fagersta i Vanda av inhemskt mjöl som mals på Fazers kvarn i Lahtis. I dag sysselsätter kexfabriken närmare 80 Fazermedarbetare.

Finländarna gillar Dominokexen även för deras vackra ornamentik. De mönster som pryder kexen sägs komma från finsk folktradition. Det finns allt som allt tio olika mönster och kexets design är registrerad.

I dagens läge är det inte bara vaniljfyllning som gäller, utan päron, salt karamellsmak, marianne och choklad finns som alternativa smaker. Under våren dyker nya smaker upp som finländarna röstat fram.

Under årens lopp har andra varumärkens kopior dykt upp i affärerna, de äkta Dominokexen känns igen på logotypen som finns på den ena sidan av kexet.

Fazer har snart tillverkat kex i 100 år – Hangö spelade viktig roll i början

Fazer tillverkade sina första kex 1924. Det första kexet, Carneval, lanserades 1925.

Efterfrågan ökade och 1927 köpte Fazer företaget Finsk-Engelska Biscuit-fabriks Ab i Hangö.

Tanken var att ersätta den kraftigt ökade importen med inhemsk produktion: Hittills hade Fazers kex i huvudsak varit importprodukter från Ryssland och England.

Domino såg dagens ljus 1953 på Fabriksgatan i Helsingfors, dit verksamheten i kexfabriken Hangö Kex Ab, ägd av Oy Karl Fazer Ab, hade flyttats efter vinterkriget.

När kriget hade tagit slut inleddes kextillverkning i full skala igen och till folkets glädje lanserades en mängd söta nyheter i butik, däribland Domino.

År 1957 flyttades Fazers kextillverkning till Fazers nya kexfabrik i Fagersta i Vanda, där den fortsätter än i dag.

Hangöfabrikens namn översatt till svenska 24.1.2023 kl. 16:03.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter