Förflytta dig till innehållet

Populärt datorspel lockar pojkar att börja dansa i S:t Karins — Stort intresse för Musikinstitutet Arkipelags Fortnite-kurser

Fortdanceläraren Evgenij Kostuyukov dansade street i Streets of Pargas-evenemanget i september. Fotograf: Arto Kunnola.


Det mycket populära datorspelet Fortnite har väckt pojkars intresse för dans. Musikinstitutet Arkipelag startar två nya hiphop-grupper i Fortnite-anda i S:t Karins i januari. Båda grupperna fylldes genast med pojkar.
– En mamma från S:t Karins tog kontakt med mig och frågade om vi ordnar dansundervisning för pojkar. Hon hade frågat sin son om han vill börja dansa, och han hade svarat att han gärna börjar om det är Fortnite-dans, berättar Arkipelags danslärare Katarina Gonzales, som ansvarar över dansundervisningen i S:t Karins.
Som mamma till en Fortnite-fan förstod Gonzales genast vad det var frågan om. Om vi får ihop en grupp på åtta elever, så ordnar det sig nog med utrymmen och lärare, tänkte hon.
Mamman förde hälsningarna till lärarmötet i skolan, och man informerade om saken via Wilma. Intresset var så stort att Gonzales fick e-postmeddelanden hela veckoslutet.
– Över 20 är förhandsanmälda till danslektionerna, främst pojkar i årskurs 1 och 2. Ett så stort intresse har jag inte varit med om under mina 15 år som danslärare, säger Gonzales.
Musikinstitutet Arkipelag har ordnat danslektioner i S:t Karins från år 2013, då man höll de första lektionerna i Littoisten monitoimitalo.
– Pojkar har dansat även tidigare, främst i barndansgrupperna, men i höst har vi inte haft en enda pojke i grupperna. Dansgruppen med enbart pojkar blir nu den allra första i S:t Karins, berättar Gonzales.
Hiphop-lektionerna i Fortnite-anda, dvs. ”Fortdance”, hålls i Ristikallio på tisdagar. Som lärare fungerar Evgenij Kostuyukov, som utexamineras som danslärare från Åbo Konstakademi våren 2019. Kostuyukov har tidigare undervisat i hiphop i Pargas.
Musikinstitutet Arkipelag ordnar även lektioner i nutidsdans, balett och barndanslektioner i S:t Karins.

Dela artikeln

0 kommentarer: “Populärt datorspel lockar pojkar att börja dansa i S:t Karins — Stort intresse för Musikinstitutet Arkipelags Fortnite-kurser

  1. Göran Ek skrev

    Se upp med vissa rörelser, t.ex flossing. Risk för att bli stämd och krav på licens 🙂
    Skämt och sido, fortsätt med det ni gör och glöm allt som har med licenser och copyright, det bara förstör konst och kultur mer än det skyddar.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter