Förflytta dig till innehållet

Pop-up-utställning om skräp visas i Grottan i Pargas, och mängden skräp förskräcker skolelever

Janne Lindgård sätter sig i havet av plast han plockade under några sensommarveckor i Centralparken. Likadana mängder med metall och kartong har han hittat, plus glas och diverse annat. Foto; Anja Kuusisto


”Det är bara en burk…” skriver Jan Lindgård i Pargas i presentationen av sin utställning eller installation som för tillfället finns i befolkningsskyddet Grottan.
På lördag visas installationen som en en dags-utställning för allmänheten.
Att det ”bara är en burk” är en provocerande sats som bra beskriver den stillsamma demonstration mot nedskräpningsmentaliteten som den här utställningen är.
Förhoppningsvis går också den som kastade ”bara en burk” in i Grottan och betraktar eländet som uppstår då hundratals burkar kastats i naturen, plus mängder med glas, kartong, plast och diverse annat.
– Jag har alltid irriterat mig på kringfladdrande skräp och på att folk tar för givet att det försvinner eller att ”Nån” tar hand om det. I somras blev jag en av dessa ”Nån”, säger Lindgård.

Mest skräp hittade Lindgård på morgnarna

Janne Lindgård plockade skräp från början av juli till slutet av augusti i Centralparken, i samband med hundpromenader. Det mesta hittade han på morgonpromenaderna.
– Nerkletade kläder, halvätna pizzor eller nerpissade tidningar förde jag till närmaste skräpkorg, och några pipor för rökning av olagliga substanser förde jag till polisen.
Men glasflaskor, glas, kartong, plast – i mängder, och de där olycksaliga metallburkarna, de samlade han ihop i sopsäckar.
Han sorterade och ordnade och visade upp dem under Lux Archipelago-evenemanget senaste veckoslut.
Den som inte såg installationen då har en ny chans på lördag, men efter det blir skräpet skräp och kastas enligt sopsorteringens principer.

Skolklasser ser utställningen under veckan

Att se utställningen i Grottan i Pargas är både lite spännande och otäckt, vad gäller mängden skräp. Eleverna är från 3 A i Malms skola. Foto: Anja Kuusisto


Över 140 skolelever har sett utställningen innan veckan är slut.
På onsdagen besöktes den bland annat av de 18 eleverna i klass 3 A från Malms skola. De är fulla av förundran över mängden skräp och över vad folk kastar.
– Se,en sax, och kex, det finns kex kvar i asken! Och spelkort…
– Är det inte märkvärdigt vad allt folk tappar, försöker jag och får en mycket misstroende blick av kompisarna Kevin Lindell och David Söderlund.
– De tappar inte, de kastar det!
– Se nu, massor med Hesepapper, och McDonald´s, då har ju nån tagit det från Åbo, och sen kastat det här, säger Kevin Lindell.

”Vi sopsorterar hemma, och i skolan!”

Den stora mängden tomma cigarettaskar som ligger i papp- och kartongskräpet betraktas av några flickor.
– Hemma sorterar vi i glas och plast och papp, berättar tredjeklassaren Marie Svahnström.
Klassläraren Peggy Wallin tillägger att inne i klassrummen i Malms skola finns sortering i papper och blandavfall, och i skolan finns också insamlingskärl för glas, metall och kartong.
Den avgiftsfria utställningen som ingår i Lux Archipelago-evenemanget är öppen klockan 11 till 15 på lördag i Grottan, vars ingång finns bakom Art Bank på Köpmansgatan i Pargas.
Samtidigt, klockan 11 på lördag den 24 november är det också julgatans öppning i Pargas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter