Förflytta dig till innehållet

Pollen av malörtsambrosia har fått gråboallergiker att reagera

Gråbo. Foto: Carina Holm.


Rekordmycket pollen från den kraftigt allergiframkallande växten malörtsambrosia har i början av september fått gråboallergiker också i Åbotrakten att reagera med allergisymptom. Malörtsambrosians pollen har förts till Finland med luftströmmar från Mellaneuropa. 
Det uppger aerobiolgiska enhetens chef Annika Saarto vid Åbo universitet, TY.
– När vi berättade om våra upptäckter på Facebook fick vi många kommentarer av människor som var tacksamma över att få en förklaring till vad det var som hade fått dem att reagera med allergiska symptom också den här tiden på året.

Kan fortsätta också i oktober

– Om det varma höstvädret fortsätter och vindarna för med sig mer ambrosiapollen kan allergikernas symptom också fortsätta, säger hon.
Malörtsambrosia, som på latin heter Ambrosia Artemisiifolia, kan få dem som är allergiska mot gråbo att reagera, eftersom vi finländare inte är vana vid dess pollen.
Växten finns naturligt i länder som Frankrike, Österrike, Ungern och Kroatien, där man försöker begränsa dess spridning.
Enstaka exemplar har påträffats också i Finland, men den finländska växtsäsongen är för kort för att växten ska hinna föröka sig här, men under varma höstar kan den ändå hinna producera pollen.
De stora pollenmängderna under hösten har ändå förts hit med vindarna från Mellaneuropa.

Ovanligt höga halter i luften

Aerobiologiska enheten upptäckte ovanligt höga halter av det främmande pollenet i luften främst i västra Finland från Vasa till Helsingfors, men också i Imatra har höga halter av malörtsambrosiapollen uppmätts.
Senast den här mängden av malörtsambrosiapollen i luften uppmättes i Finland var år 2011.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter