Förflytta dig till innehållet

Politik är svårt att kombinera med yrkeslivet – så här fördelar några lokala riksdagskandidater sin tid

– Det är en väldigt relevant fråga.

Det säger SFP:s riksdagskandidat, fullmäktigeledamot och Pargas stadsstyrelseordförande Gilla Granberg då jag frågar henne hur hon kombinerar sitt politiserande med jobbet som utvecklingschef på Axxell.

Porträttbild av medelålders kvinna i ljusa kläderPressbild
Gilla Granberg.

Lätt är det inte, säger hon. Att vara ordförande för stadsstyrelsen är nästan ett heltidsjobb, kampanjarbete och valförberedelser fyller kalendern samtidigt som det krävande arbetet på Axxell innebär pappersarbete, möten och planering av nya projekt.

För att hinna med allt har Granberg varit tvungen att omprioritera sin tidsanvändning.

– De senaste veckorna har jag tagit ut en semesterdag per vecka och de sista två veckorna före valet är jag tjänstledig på egen bekostnad, annars skulle det inte funka.

Hinner du sköta ditt jobb som utvecklingschef trots allt politiserande?

– Det gör jag nog. Jag har en förstående arbetsgivare och det som blir ogjort på dagarna gör jag på kvällar och veckoslut.

Det är klart att det så här inför riksdagsvalet är bråda tider med allt kampanjarbete.

Tomas Björkroth SFP

En annan Pargaspolitiker som har fullt med att få tiden att räcka till är SFP:s Tomas Björkroth. Han är enhetschef på Axxells naturbruksenhet i Brusaby.

Som förtroendevald är han vice ordförande i revisionsnämnden, ordförande för livskraftsutskottet och ordförande för SFP:s fullmäktigegrupp.

Han var också första vice ordförande i fullmäktige, men på måndagens möte beviljades han avsked från posten och ersattes av Jan ”Bambu” Eriksson .

– Jag har haft alldeles för många förtroendeuppdrag och det var meningen att jag skulle lämna vice ordförandeskapet i fullmäktige redan före jul, men av olika orsaker blev det uppskjutet. Jag ska också avsäga med uppdraget som vice ordförande i revisionsnämnden, men det måste vänta tills vi hittat en ersättare, säger Björkroth.

Hinner du sköta ditt jobb som enhetschef trots allt politiserande?

– Det tycker jag att jag gör. Men det är klart att det så här inför riksdagsvalet är bråda tider med allt kampanjarbete. Därför tar jag ut lite semesterdagar ett par månader före valet för att hinna jobba både med kampanjen och med mitt jobb.

en man sitter i en soffaArkiv/Tomas Björkroth
Tomas Björkroth.

Björkroth säger att hans arbete som enhetschef ibland kräver att han jobbar kvällar och veckoslut och att han är närvarande under sin semester. Det gör att hans arbetstid i det långa loppet jämnar ut sig.

– Jag har ett flexibelt arbete och oberoende av val eller inte så är min arbetstid inte alltid måndag till fredag 8 till 16. Jag är också bra på att organisera mitt arbete för att få tiden att räcka till, jag upplever inte att det är ett problem att hinna med allt som ska göras.

I synnerhet nu med allt kampanjarbete är det viktigt att också få tid att vila upp sig, annars blir det för tungt.

Mika Maaskola SDP

Åbo stads invånarkoordinator Mika Maaskola kandiderar för SDP i riksdagsvalet. Han är ordförande för stadsfullmäktige, ledamot i Varhas fullmäktige och ordförande för SDP i Åbo. Som fullmäktigeordförande deltar han också i stadsstyrelsens möten.

Eftersom han är anställd av Åbo stad får han ägna måndagarna till att sköta sina förtroendeuppdrag. Inför riksdagsvalet tar han ut två veckor semester.

– Om jag inte skulle vara ledig skulle det vara svårt att orka och hinna med allt. I synnerhet nu med allt kampanjarbete är det viktigt att också få tid att vila upp sig, annars blir det för tungt.

en man står framför ett husArkiv/Stefan Holmström
Mika Maaskola.

Maaskola försöker fördela sin tid så att han på dagarna koncentrerar sig på sitt jobb på staden, politiserande sköter han på kvällar och veckoslut.

– Jag planerar min arbetstid så att jag får gjort allt det som ska göras. Vissa av mina arbetsuppgifter är sådana som jag kan skjuta upp och göra då jag har mera tid.

Oberoende av om det är val eller inte räcker tiden aldrig till, vi är helt enkelt för få.

Terhi Vörlund-Wallenius

Vårdcentralläkaren Terhi-Vörlund Wallenius (SFP) är fullmäktigeledamot, medlem i nämnden för bildning och fostran och ordförande för samma nämnds svenska sektion. Hon är också kandidat i riksdagsvalet.

– Just nu ägnar jag all min fritid till kampanjarbetet, det finns inte tid för så mycket annat. Men jag försöker hinna gå på promenader och så är det viktigt att sova tillräckligt.

Det råder en kronisk brist på läkare och Vörlund-Wallenius har fullt upp med att hinna ta hand om alla patienter.

– Oberoende av om det är val eller inte räcker tiden aldrig till, vi är helt enkelt för få.

Betyder det att du också måste jobba kvällar och veckoslut?

– Nej, jag försöker göra det som måste göras under min ordinarie arbetstid. Dessutom är det så mycket valtillställningar och möten att jag inte ens skulle hinna jobba övertid. Men det största problemet är att vi är alldeles för få här på vårdcentralen. Tidsbristen har inte med politiken att göra.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter