Förflytta dig till innehållet

Polisoperationen i skärgården: Husrannsakan i Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs

Villa Ybbersnäs i Pargas. Foto: Monica Forssell


En stor polisoperation pågår just nu i Åbolands skärgård, Åbo skärgård och Egentliga Finland.
Husrannsakningarna hänför sig till en förundersökning som görs tillsammans med Skatteförvaltningen. De misstänkta brotten är bland annat grov penningtvätt och grovt skattebedrägeri.
Enligt CKP:s pressmeddelande misstänker man penningtvätt för flera miljoner i ett finskt aktiebolags verksamhet. Bolaget misstänks dessutom ha använt svart arbetskraft. Aktiebolaget är registrerat i Finland, men ägaren är från ett annat EU-land.
Centralkriminalpolisen ger inte ut uppgifter om bolagets namn, men i det område som flygförbudet gäller har åtminstone bolaget Airiston Helmi flera fastigheter. Airiston Helmi har varit i hetluften bland annat på grund av oklarheter kring bygglov och en omdebatterad helikopterplattform.
Thomas Willberg, som bor nästan granne med Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs, Pargas, berättar för ÅU att han på lördagsmorgonen blev stoppad av två poliser med kommandomössor och stormgevär. Poliserna patrullerade kring villan i Ybbersnäs och ville veta vart Willberg, som var ute för att kontrollera stängsel för djuren, var på väg.
— Jag funderade nog om jag fortfarande ser på gårkvällens Tv-film eller om det händer på riktigt, säger Willberg. Enligt Willberg var polisen på plats vid Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs på morgonen.
Villan i Ybbersnäs har också tidigare varit under myndigheternas lupp, bland annat för den helikopterplattform som ÅU skrev om i september 2015.
Det råder för närvarande flygförbud i ett område som sträcker sig från en punkt nordost om Åvensor, mellan Pähkinäinen och Hevonkack, till  Krooka i Sagu, till Skinnarvik på Kimitoön och Stora Södö söder om Korpo.

Ungefärlig karta över området belagt med flygförbud. Karta: Marcus Backlund


 
Tiotals personer vid  CKP, Sydvästra Finlands polisinrättning och Gränsbevakningen är involverade i operationen.
Enligt kriminalinspektör Markku Ranta-aho har bolaget varit under polisens lupp i några månaders tid. Antalet husrannsakningar under veckoslutet rör sig kring tio.
Flygförbudet har inte konsekvenser för den normala flygtrafiken men det är inte tillåtet att flyga till exempel med drönare i området.
Polisoperationen syns och hörs i skärgården under hela veckoslutet.

Arkiv/Monica Forssell

Den finländska försvarsmaktens gamla fartyg ligger förtöjda vid Villa Ybbersnäs. Foto: Monica Forssell


Airiston Helmi har byggt flera fastigheter runtom i Åbolands skärgård. Redan under åren 2010 – 2012 beviljades företaget sammanlagt 40 bygglov i Pargas alla kommundelar. Airiston Helmi har också varit en stor arbetsgivare för lokala företag.
LÄS OCKSÅ:
Stor polisoperation i Åbolands skärgård – husrannsakningar pågår
Aktivitet vid Villa Ybbersnäs i Pargas väcker nyfikenhet
Airiston Helmi bygger mycket men har följt loven

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter