Förflytta dig till innehållet

Polisen varnar för omfattande investeringssvindlerier

ÅU-foto
En massa eurosedlar på ett bord.

Polisen varnar för ett fenomen där finländska privatpersoner har lurats att investera upp till hundratusentals euro i utländska aktörers investeringsbedrägerier.
I flera av fallen finns det ett samband mellan de påhittade investeringsprodukterna och virtuella valutor.
Under den senaste tiden har det till finska telefonnummer kommit samtal från utländska telefonnummer, vilka misstänks ha samband med härvan. Verksamheten verkar vara internationell och den brottsskada polisen fått kännedom om beräknas uppgå till hundratusentals euro. Totalt kan brottsskadan till och med uppgå till flera miljoner euro.
— I detta skede är det inte möjligt att beräkna beloppet exakt, eftersom det inte är säkert att alla fall har polisanmälts, säger kriminalkommissarie Marko Leponen på polisens Cyberbrottscentrum som finns vid Centralkriminalpolisen.
Motsvarande svindlerier har också tidigare varit aktuella i Finland, men i de nyaste fallen har offren lockats att investera i uttryckligen virtuella valutor.

Så här har svindleriet gjorts

I de nya fall polisen fått kännedom om har offret fått telefonsamtal av en engelsktalande företrädare för ett utländskt företag och fått frågor om sin förmögenhet och sina investeringsvanor. Offret har därefter fått höra om en lukrativ investeringsmöjlighet i ett utländskt företag med svindlande avkastningsförväntningar.
Offret har uppmanats att betala det kapital hen tänkt investera på ett utländskt bankkonto eller till en tjänst för växling av virtuella valutor. I flera fall har offret sedan fått ett nytt samtal inom några dagar och ombetts göra flera investeringar eller tilläggsbetalningar.
Polisen har också fått kännedom om fall där offret har uppmanats att i sin dator installera en fjärrstyrningsapplikation, vilket ger den misstänkta full tillgång till offrets dator. Med hjälp av fjärrstyrningsapplikationen har brottslingarna kunnat kontrollera offrets dator och följa med hens penningtrafik och göra betalningar på offrets vägnar.
Polisen har än så länge ingen information om på vilka andra sätt fjärrstyrningsapplikationen kan ha utnyttjats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter