Förflytta dig till innehållet

Polisen varnar för lömsk bedrägerimetod – några har förlorat tiotusentals euro

Arkiv/Stefan Holmström
Bild på olika nätbankssymboler
Polisinrättningen i Västra Nyland varnar för bedrägerier. Ofta utger bedragaren sig vara personens barn som behöver pengar.

Polisinrättningen i Västra Nyland undersöker för tillfället tiotals fall av bedrägerier.

En välkänd men fungerande bedrägerimetod har visat sig vara då bedragaren utger sig vara personens barn.

Bedragaren som skickar ett meddelande i barnets namn påstår till exempel att hen har ett nytt telefonnummer och har problem med banken. Det påstådda barnet kommer till exempel inte åt sina bankkoder eftersom de finns i hens telefon som har fått en vattenskada.

Ett tiotal personer i regionen har förlorat stora summor. I några fall handlar det om tiotusentals euro.

En del offer har överfört upp till flera tusen euro innan de har tagit upp saken med sina barn.

I vissa fall har offret angett ett okänt namn som betalningsmottagare utan att misstänka bedrägerier. Pengar har överförts både till inhemska och utländska bankkonton.

Om man har blivit bedragen ska man kontakta sin bank och berätta om det som har hänt. Sedan ska man göra en brottsanmälan, påminner polisen.

Det är osannolikt att man får tillbaka pengarna, med det är viktigt att anmäla fallet så att polisen kan få en helhetsbild av brotten.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Polisen varnar för lömsk bedrägerimetod – några har förlorat tiotusentals euro

 1. Raymond Barr skrev

  Det finns avsevärt mer avancerade sätt än ovannämnda bedrägerier. Man måste ändå beakta äldre personers svårigheter att handla då de får meddelanden, må sen gälla per telefon eller dator. Dagens ”fiskare” är oerhört skickliga så att t.o.m en erfaren och kunnig datoranvändare kan gå på en nit. Min åsikt är att bankerna måste ha ett större ansvar vid bedrägerier och ersätta kunder för förlorade summor. Att vissa banker ännu idag använder sej av bankkoder på papper är helt förkastligt och borde ersättas med säkrare metoder.

 2. Harald Bergholm skrev

  Går folk faktiskt på dessa bedrägerier som är helt tydliga och självklara bedrägerier utan att ens tänka efter att det är något som inte stämmer, särskilt om ens ”barn” frågar efter några tusen? Nog är folk antingen för naiva eller idioter som borde själv ha förmyndare. Och knappast är det åldringar som är de som drabbas.
  Nå, inte verkar folk heller veta om de har köpt något på nätet eller ej och snällt skickar bankuppgifter för ett ”paket” som väntar hos ”tullen” så är det väl inte så konstigt att de inte vet om de har barn eller ej eller om de är utomlands fast de är på sitt rum 🙂
  Dumt huvud får plånboken att sina och då skall man inte heller ha rätten att kräva ersättning.
  Skulle ingen betala så skulle bedrägerierna minska.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter