Förflytta dig till innehållet

Polisen utreder lokala företags roll i härvan kring Airiston Helmi

Operationen leds från Gränsbevakningens huvudkvarter i Auriga i Åbo. Här jobbar cirka 20 personer från CKP, lokalpolisen och Gränsbevakningen. Foto: Kim Lund


Centralkriminalpolisen fortsätter sin storoperation i skärgården ännu under söndagen. Nu undersöks de fastigheter som polisen inte hann med i går. Sammanlagt rör det sig omkring 13 fastigheter.
Tidigare under dagen meddelade CKP att ytterligare en person har gripits och sammanlagt tre personer är nu i polisens förvar. Inom 24 timmar måste polisen anhålla dem eller släppa dem fria.
Enligt kriminalinspektör Markku Ranta-aho vid CKP greps personerna i det område som nu eftersöks. Han kommenterar inte deras nationalitet.

Kriminalinspektör Markku Ranta-aho. Foto: Kim Lund


Nästa steg är att tillsammans med skattemyndigheterna gå igenom företagets bokföring. Förutom grov penningtvätt misstänks Airiston Helmi för grovt skattebedrägeri och nyttjande av svart arbetskraft vid sina byggprojekt.
– Arbetsgivaren har inte följt alla sina åligganden och inte betalat till exempel förskottsinnehållning och pensionsavgifter. I stället har man betalat i kontanter.
Flera lokala företag har anlitats för Airiston Helmis olika byggprojekt och deras andel i härvan ska nu också undersökas, säger Ranta-aho.
– Vi vet ännu inte vilken roll de har, men vi kollar den saken. Det kan hända att de har tagit emot svarta löner, men vi får höra vad skattemyndigheterna har att säga om den saken.
Ranta- aho räknar med att det tar minst ett par månader att gå igenom alla dokument och handlingar som har beslagtagits, och att själva förundersökningen inte blir klar förrän om ett år.
Enligt Ranta-aho har den pågående operationen och misstankarna om penningtvätt ingenting att göra med den stora penningtvätthärva vid Danske Bank som nystades upp under förra veckan.
LÄS OCKSÅ: Ögonvittne: De slog till med tre gummibåtar – tufft tillslag mot Airiston Helmis fastigheter på Säckilot i Nagu

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter