Förflytta dig till innehållet

Polisen tipsar: Så här skyddar du din stuga från tjuvar

Pixabay

Även om antalet stuginbrott har minskat i år kommer många stugägare att få en obehaglig överraskning i vår, skriver Polisstyrelsen i ett pressmeddelande tipsar om hur inbrott kan undvikas:

  • För bort alla värdesaker från stugan. Inget värdefullt, alkohol eller vapen bör lämnas i stugan.
  • Låt gardinerna vara öppna. Då kan en tjuv se att det inte finns något att stjäla i stugan.
  • Skaffa inbrottslarm och övervakningskameror samt dekaler och skyltar som upplyser om dem.
  • Kom överens med andra stugägare och stadigvarande boende om att alla ser efter tvivelaktiga vandrare och gör en anmälan till polisen om det behövs. Det är bra att anteckna signalement och fordons registernummer. Av en obekant vandrare kan man fråga om han eller hon söker efter något särskilt. När en brottsling märker att han eller hon har noterats söker han eller hon sig vanligen bort.
  • Det är bra att ta bilder av egendom som blir kvar i stugan och skriva upp särskilda kännetecken. Det underlättar polisens arbete vid stöldsituationer.

År 2017 registrerade polisen 1 512 stölder eller stöldförsök riktade mot fritidshus. Då uppgick antalet fram till slutet av september 1 238.
För samma period i år är siffran betydligt mindre, det vill säga 905. Minskningen är nästan 27 procent. Flest stuginbrott förekommer i stugrika regioner.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter