Förflytta dig till innehållet

Polisen söker bevis mot terrorhäktade

Abderrahman Mechkah deltog i häktningsförhandlingarna via videolänk från ÅUCS. Han biträds av advokat Kaarle Gummerus. Foto: Kim Lund

Den 18 år gamla marockanen Abderrahman Mechkah har erkänt att han förorsakat två kvinnors död i samband med knivattacken på Salutorget i Åbo i fredags.
Det blev klart tisdags då han häktades på sannolika skäl misstänkt för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte. Mechkah deltog i häktningsförhandlingarna via videolänk från ÅUCS där han vårdas för den skottskada han ådrog sig i samband med gripandet.

Han bedöms vara i sådant skick han snart han kan flyttas till fångsjukhuset i Tavastehus.
Själva häktningsförhandlingen fördes bakom lyckta dörrar, men pressen fick närvara i några minuter för att ta bilder och höra de första inledningsfraserna.

Kriminalkommissarie Olli Töyräs svarar på pressens frågor efter att häktningsförhandlingarna med Mechkah avslutats. Foto: Kim Lund

Förundersökningsledare Olli Töyräs vid Centralkriminalpolisen berättar inte om Mechkah har angett något motiv för dådet, om det har varit planerat eller om han har fått influenser utifrån.

Polisen har beslagtagit de två knivar som användes vid attacken. Polisen utreder också om den skåpbil som har beslagtagits i samband med attacken har någon koppling till dådet.
Det har gjorts en rättsmedicinsk undersökning av Mechkah för att få svar på frågan om han har varit påverkad av alkohol eller droger vid attacken, men resultaten av undersökningen ges inte offentlighet.

Nu jobbar Centralkriminalpolisen med att skapa en bild av Mechkas kontakter och rörelser före och under dådet. Arbetet innefattar förhör med personer som känner honom och med ögonvittnen. Hittills har polisen hört tiotals personer.
Polisen går också igenom hans internettrafik och söker teknisk bevisning.Till sin hjälp har man bland annat den inhemska Skyddspolisen samt de internationella polisorganisationerna Interpol och Europol.

– Det centrala i utredningen är om han har agerat ensam eller om han påverkats eller fått råd av någon annan. Allt det här är öppet och utreds.

– Vi gör en traditionell brottsutredning där vi skapar en bild av gärningsmannens liv och hans kontakter.
Polisen vill också bekräfta mannens namn och identitet. Tyska medier har tidigare rapporterat om att han använt flera olika identiteter då han var i Tyskland innan han kom till Finland.

Åtal ska väckas senast den 28 februari 2018.

Efter att Mechkah hade häktats fortsatte häktningsförhandlingarna med tre övriga misstänkta gärningsmän. En fjärde man släpptes på fri fot vid lunchtid..

Bild från en av häktningsförhandlingarna i tingsrätten i Åbo på tisdagen. Foto: Jean Lindén

Tingsrätten beslöt häkta Mohamed Bakier,18 år på sannolika skäl misstänkt för två mord och åtta mordförsök begångna i terroristiskt syfte. Ilyas Berrouh 18 år och Abdederrazak Essarioul 28 år häktas enligt den lägre misstankegraden,skäligen misstänkta för två mord och två mordförsök begångna i terroristiskt syfte.

De misstänkta gärningsmännen dolde sina ansikten för pressen. Foto: Kim Lund

För deras del hålls en ny häktningsförhandling den 29 augusti. Rätten ska då ta ställning om det har kommit fram nya skäl som gör att de kan häktas på nytt, eller om de ska släppas fria.
Via sina advokater bestrider trion alla brottsmisstankar som riktas mot dem. Bakiers advokat Joni Brander säger att hans klient är chockad över misstankarna.

Kriminalkommissarie Töyräs går inte in på vilken koppling männen har, eller varför de har häktats.

– Vi har våra misstankar, men jag går inte in på några detaljer.

Tidigare har det framkommit att Mechkah har fått avslag på sin asylansökan i Finland. Om de övriga tre också har varit, eller är delaktiga i en asylprocess säger sig Töyräs inte känna till.

Polisen har också gått ut med en internationell efterlysning efter en fjärde man som misstänks för delaktighet i knivattacken. Mannen har i alla fall tidigare varit i Finland, men desto mera detaljer om mannen ger polisen inte ut.

Nu hoppas polisen få arbetsro.

– Dagens häktningar var en slags kulmination på vårt arbete hittills. I dag är vi kanske klokare än i går, och i morgon lite klokare än i dag.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter