Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAT: Den inte längre misstänkta är vittne i målet mot knivmannen

Den huvudmisstänkte för knivattacken i centrala Åbo den 18 augusti, Abderrahman Bouanane, är nu den enda som hålls häktad av polisen.

Polisen släppte på fredagen ytterligare en misstänkt – den tredje i ordningen – som häktades för en vecka sedan på tisdag misstänkt för mord och mordförsök i terroristiskt syfte.

Mannen misstänks alltså inte längre för något brott. Utöver honom har två andra tidigare misstänka släppts. De misstänks inte heller längre.

Kriminalkommissarie Olli Töyräs vill inte säga hurdan information som fått polisen att utesluta mannen från brottsmisstankar.

– Det jag kan säga är att vi gått igenom information, analyserat och lagt ihop. Det är fakta som ligger bakom och enligt lagen finns det inga förutsättningar att hålla honom häktad.

Kommer mannen att figurera i förundersökningen längre fram?
– Hans roll blir nu vittnets. Trots att vi inte misstänker honom längre så försvinner inte hans berättelse någonstans. Men han ges nu en möjlighet att fortsätta med sitt liv. Jag vill poängtera att även om morden och mordförsöken väcker starka känslor så fortsätter polisen sin förundersökning. Den tar tid.

Polisen har en internationell efterlysning på en man som enligt uppgift heter Zuhriddin Rashidov. Kan du kommentera det?
– Det tänker jag inte kommentera eftersom den informationen inte kommit från polisen.

Den huvudmisstänkte finns på fångsjukhuset i Tavastehus. När flyttas han?
– Det avgör den ansvariga läkaren. Polisen står beredda att flytta honom men när det sker är öppet och jag vill inte spekulera.

Artikeln uppdaterad 15:30 med polisens kommentarer.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter