Förflytta dig till innehållet

Polisen: Sexualbrottsanmälningar, grova trafikbrott och rattfylleri ökar i landet

polis, foto: Stefan Crämer

Under årets första hälft anmäldes färre brott mot strafflagen än motsvarande tid i fjol. Men på många andra plan ökade siffrorna i stället.

Polisens riksomfattande statistik visar att det totala antalet uppdrag under årets första halvår aningen har minskat i jämförelse med fjolåret. Däremot har antalet brådskande fall ökat med över 26 procent.
Det har i sin tur lett till att aktionsberedskapstiden nu är längre än tidigare.
— I uppdrag av skyndsamhetsklass A nådde vi inte händelseplatsen lika snabbt som under motsvarande period i fjol. Särskilt i glesbygder har polisen en längre aktionsberedskapstid än i större städer, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen i ett pressmeddelande.

Antalet sexualbrott ökar

Under årets första hälft anmäldes färre brott mot strafflagen än under motsvarande tid i fjol.
Men den positiva förändringen beträffande brottsligheten i landet, raseras av att antalet sexualbrott i sin tur ökade med över 16 procent.
Polisen betonar ändå att undersökningar visar att ökningen inte härstammar från att sexualbrotten skulle ha ökat, utan att den egentliga ökningen har skett i antalet anmälningar som görs.
Av de anmälningar som polisen tog emot under årets första halvår, var förövaren i närmare sju av tio fall känd. I över 28 procent av fallen var förövaren av utländsk härkomst, vilket innebär att andelen utlänningar som anmäls för sexualbrott har ökat med cirka 6 procent jämfört med året innan.

Allt fler kör narkotikapåverkade

Den färska statistiken visar också att finländarna begår allt färre lindriga trafikbrott. Men också den positiva förändringen raseras av att antalet grova trafikbrott i sin tur har ökat. Under 2018 registrerades totalt över 4 000 fall av grovt äventyrande av trafiksäkerheten.
Enligt polisen tyder den nuvarande trenden på att siffran i slutet av 2019 kommer vara högre. Senast antalet grova trafikbrott varit så här högt var år 2009.
Allt färre finländare kör alkoholpåverkade, men ändå har rattfylleri i sin helhet ökat i landet.
Orsaken bottnar i en ökning av antalet personer som kör narkotikapåverkade. Vid den här tiden i fjol var sammanlagt 38 procent av alla rattfyllerifall orsakade av narkotika. I år är siffran nu redan över 40 procent.
Läs hur statistiken ser ut för Sydvästra Finland här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter