Förflytta dig till innehållet

Polisen såg inget brott i fallet där Pargas stad polisanmälde sig själv

Tvistefrö. Det var pålningen och muddringen här vid sundet i Bläsnäs i Pargas som orsakade tvisten sommaren 2016. Foto: Anja Kuusisto


– Vi är lättade, så det är väl bra att folk får veta att vårt handlade inte var fel, säger Manne Carla och Matias Jensén vid Pargas stad.
Som anställda vid stadens tekniska enhet upplevde de publiciteten kring en byggtvist sensommaren 2016 som otrevlig.
Sommaren 2016 skrev ÅU flera gånger om ett fall där byggnadstillsynen i Pargas stad hade ansett att stadens tekniska enhet utan lov hade ändrat strandlinjen vid muddring och pålning för en blivande brygga i Bläsnäs.
Dåvarande byggnämnden beslöt sedan att göra en polisanmälan om fallet – en enhet vid staden polisanmälde alltså en annan enhet vid staden.
När Pargas bygg- och miljönämnd möttes i oktober i år har nämnden i ett anmälningsärende noterat beslutet från polisinrättningen i Sydvästra Finlands:
Polisen beslöt att den inte inleder någon förundersökning i fallet ”eftersom det inte finns skäl att misstänka att något brott har begåtts”.
Ärendet är undertecknat av kriminalkommissarie Jan Storing som också skriver så här i sitt beslut: ”När det övervägs om förundersökning ska inledas gäller det att beakta syftet med förundersökning är att utreda brott, inte att utreda eventuella juridiska meningsskiljaktigheter”.
– Jag minns det där fallet för jag övervägde mina ord noga, säger Storing nu, några månader efter att ärendet avgjordes.
Han fattade beslutet i slutet av april i år. Att det tog sådan tid innan stadens organ noterat polisens beslut kan förstås mot bakgrund av att det har varit kommunalval och en ny nämnd trädde till i höst. Numera är bygg- och miljönämnden sammanslagen i Pargas.
Även stadens interna organisation ser annorlunda ut i dag, men vid den dåvarande tekniska enheten jobbade stadsingenjör Carla och samhällsingenjör Jensén i förmannaställning.
Carla var alterneringsledig när nyheten om att byggnämnden överväger polisanmäla tekniska enheten dök upp, men han kontaktade genast staden.
– Jag ansåg att vi gör bort oss med sådant här, att polisanmäla sig själv. Vi hade gjort muddringsanmälan till Närings-, trafik- och miljöcentralen och fått lovet av dem. Pålningen gjordes för att stöda muddermassorna så de inte skulle rinna tillbaka. Vi hade redogjort för det i vårt svar till byggnämnden.
Nämnden ansåg att pålningen krävde miljöåtgärdstillstånd från byggnadsinspektionen för att muddringen ändrade på strandlinjen. Det här lovet hade tekniska enheten inte sökt.
Ni tolkade alltså regelverket olika, men visst måste också staden följa sina egna regler?
– Självklart måste vi det, och det var inte i något skede frågan om att vi inte skulle söka de lov vi uppmanades göra. Men jag ansåg att vi borde ha löst problemet med hur vi tolkar regelverket inom husets väggar, inte fört det till polisen, säger Carla.
Åtgärdstillståndet söktes och gavs med ett beslut 29 juli, men byggnämnden beslöt trots det om polisanmälan den 24 augusti.
Har samarbetsklimatet i staden blivit bättre sedan dess?
– Kanske inte nämnvärt, svarar Carla.
Hur går det med själva bryggan?
– Vi har byggnadstillstånd för den, men den är inte byggd, staden har inte pengar för den nu, säger Jensén och påminner om att bryggprojektet handlar om att förverkliga stadens egen detaljplan.
Bryggan ska enligt planen erbjuda båtplatser till områdets invånare, där har de senaste åren byggts en del nya radhus och egnahemshus.
När bygg- och miljönämnden möts den här veckans onsdag ska den bland annat diskutera om en polisanmälan ska göras eller inte på grund av att en fritidsstuga bytts ut med sex kvadratmeter och lov har sökts först i efterhand.
Förslaget är att man inte gör någon anmälan i det fallet, förseelsen anses ringa och stugägaren har sökt lov på eget initiativ.
Vi vänder oss till kriminalkommissarie Jan Storing igen. Händer det ofta att ni får polisanmälan om byggnadsförseelser?
– Lite nu och då händer det, inte anmärkningsvärt ofta, säger Storing. Det kan leda till böter eller en varning.
– Men då ska det finnas någon person att misstänka för att ha gjort något brottlsligt. Vid fallet med staden fanns det inte någon tjänsteman att ställas till svars eller någon misstanke om tjänstebrott, och vi utreder inte myndigheter.
– Jag tänkte att de får reda ut sina misstag och meningsskiljaktigheter själva.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter