Förflytta dig till innehållet

Polisen: Ring inte 112 om utpressningsbrev – gör en brottsanmälan istället

Polisen gick i går kväll ut med en uppmaning till alla som fått utpressningsbrev beträffande patientuppgifter som läckt från psykoterapiföretaget Vastaamo, att inte vända sig till Nödcentralen utan göra en brottsanmälan istället.

Nödcentralen har fått ta emot många samtal av privatpersoner om de läckta uppgifterna och utpressningsbrev.

Hackare har kommit över patientuppgifter vid företaget och enskilda klienter pressas nu på pengar för att känslig information inte ska spridas.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att Polisen är medveten om att privatpersoner har fått utpressningsbrev i vilka avsändaren hotar att sprida känslig information.  

— Man ska inte gå med på utpressningen, säger undersökningsledare, kriminalkommissarie Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen.

Polisen uppmanar den som har mottagit ett utpressningsbrev att göra en elektronisk brottsanmälan.

Anmälan görs till Polisen på den egna boningsorten. Till anmälan ska så noggranna uppgifter som möjligt om brevets avsändare, tidpunkt för mottagandet av brevet och så vidare, bifogas.

Polisen uppmanar också brevens mottagare att spara alla e-postbrev, meddelanden och andra bevis beträffande utpressningen.

Senare i går på kvällen meddelade polisen dock att det elektroniska systemet för mottagande av brottsanmälningar är överbelastat och att det kan förekomma störningar i systemet. Mellan klockan 22.45 – 6.00 är systemet inte i bruk, meddelade polisen och uppmanade människor att återkomma med en brottsanmälan senare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter