Förflytta dig till innehållet

Åbopolisen redde ut bilkrock där rysk konsulatanställd var inblandad — den ryske mannen begick inget brott

En polisuniform

ÅU-foto


Den 26 oktober skedde en bilkrock på Kristinegatan i Åbo som fick uppmärksamhet för att en anställd vid ryska konsultatet var inblandad.
Mannen, född på 1980-talet, vägrade med hänvisning till sin diplomatiska immunitet att blåsa i polisens alkometer.
Då utredningen nu är slutförd visar det sig att den konsulatanställda kan frias från brottsmisstankar — helt oberoende av att han kunde försinka utredningen med hänvisning till sin diplomatiska immunitet.
Polisens utredning visar att det var den andra bilens förare som begick ett brott vid krocken.
Han hade lämnat av en passagerare på Kristinegatan genom att stanna och parkera sin personbil.
Då han körde ut på körbanan igen gjorde han det för fort och slarvigt, utan att lägga märke till den skåpbil som kom körande på körbanan.
Skåpbilen kördes av den ryska konsulatanställda.
Personbilsföraren, född 1961, får böter för att ha orsakat fara i trafiken.
Polisöverkommissarie Lasse Höysti vid Åbopolisen säger att skäpbilsförarens status som anställd vid det ryska generalkonsulatet i slutändan inte hade någon betydelse för utredningen.
— Det konstaterades att han inte hade begått något brott, helt oberoende av om han hade diplomatisk immunitet eller inte. Felet i olyckan var den andra bilförarens.
Däremot får man aldrig reda på om den ryska konsulatanställda eventuellt var berusad då han körde, eftersom han vägrade blåsa i alkometern.
–I övrigt har det ryska konsulatet varit mycket välvilligt inställt till utredningen och vicekonsuln har besökt polisstationen för att svara på frågor, säger Höysti.
 

Dela artikeln

En kommentar: “Åbopolisen redde ut bilkrock där rysk konsulatanställd var inblandad — den ryske mannen begick inget brott

  1. Ylva Österberg skrev

    Då någon vägrar blåskontroll brukar det vara blodprov som gäller om misstankarna finns. Kan inte tro att det inte skulle gälla alla inför lagen oberoende av anställning.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter