Förflytta dig till innehållet

Polisen : Knivmannen riktade in sig på kvinnor

Centralkriminalpolisen har gjort framsteg i utredningen kring den blodiga knivattacken i Åbo centrum i fredags.

Den huvudmisstänkte är en marockansk medborgare som har uppgett att han är 18 år gammal.

Polisen har träffat mannen på ÅUCS där han vårdas för den skottskada han fick i samband med gripandet på Brahegatan klockan 16.05 på fredagen.

Ett av offren dog på Salutorget i Åbo. ÅU-foto

Mannen har inte svarat på polisens frågor. Han sköts i låret och hans skador är inte livshotande.

Mannen kom till Finland år 2016 och har varit involverad i en asylprocess, men polisen bekräftar inte MTV3:s och ÅU:s uppgifter om mannen skulle ha fått avslag på sin ansökan. Polisen tar heller inte ställning om mannen är känd av polisen sedan tidigare.

Polisen höll en välbesökt presskonferens i Åbo polishus i lördags. Foto: Kim Lund

Polisen har också gripit fyra övriga marockanska män. Männen greps i privata lägenheter i Åbo och i alla fall en av dem greps i flyktingförläggningen i Pansio.

Dessutom har polisen utfärdat en internationell efterlysning efter en femte misstänkt person.

Mannen befinner sig knappast i Finland, uppger CKP:s förundersökningsledare, kriminalkommissarie Christa Granroth och utesluter inte att han kan vara farlig.

Hon vill inte kommentera om männen har ett straffregister eller om de har varit under CKP:s radar.

Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot svarar på pressens frågor.

Alla misstänks för två mord och åtta mordförsök begångna i terroristiskt syfte. Exakt vad det är som gör att polisen utreder knivdåden som terrorbrott vill Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot inte kommentera.

– Det är ingen enskild faktor som har bidragit till det, men flera indicier tyder på att dådet har varit planerat. Bland annat aktiviteter som mannen har sysslat med före och under dåden.

Polisen har fått information om att männen känner varandra och att de har varit i kontakt med varandra sedan tidigare. Lardot vill ändå inte säga att det rör sig om en organiserad terrorcell. Han säger inte heller ifall det har påträffats vapen hos de fyra männen som har gripits.

 

Monica Forssell

Kriminalkommissarie Christa Granroth, CKP:s chef Robin Lardot och biträdande polischef Kari Puolitaival.

Förundersökningsledare Granroth säger att det verkar som om den huvudmisstänkta riktade in sig på att attackera kvinnor.

– Det finns tecken på att han ha valt offren för att de är kvinnor. De skadade männen är sådana som har knivskurits då de försökt hjälpa offren.

Två kvinnor omkom i attacken. Sex av de skadade är kvinnor, två är män. Några av de skadade har redan kommit hem från sjukhuset, för andra är tillståndet fortfarande kritiskt, men inte livshotande. Den yngsta är 15 år gammal. Bland de skadade finns en svensk, en italiensk och en brittisk medborgare. De övriga är finländare.

Polisen arbetar nu för högtryck för att reda ut eventuella kopplingar till torsdagens terrorattack i Barcelona, eller om männen har anknytningar till någon terrororganisation. Till sin hjälp har CKP bland annat Skyddspolisen i Finland och den internationella polisorganisationen Europol.

Den vita skåpbil som polisen efterlyste i fredags tillhör en av de gripna och bilen har nu beslagtagits. Polisen utreder om bilen har en koppling till dåden, men vill inte säga om den eventuellt skulle ha använts till en liknande bilattack som den i Barcelona i torsdags.

Biträdande polischef Kari Puolitaival vid Sydvästra Finlands polisinrättning berömmer polisens insats i samband med knivattacken.

– Poliser anmälde sig att komma på jobb under sina lediga dagar och till och med avbryta sina semestrar. Det var en polispatrull som råkade befinna sig på Helsingforsgatan som oskadliggjorde mannen. Min uppfattning är att polisen skötte sig exemplariskt och helt enligt våra direktiv.

Alltid när polisen använder sitt tjänstevapen utreds skjutningen av en oberoende åklagare, så också i det här fallet, säger Puolitaival.

Polisen har fortfarande en höjd beredskap både nationellt och i Åbo. Det betyder att det kommer att synas flera uniformerade polisen än vanligt i Åbo de närmaste dagarna, säger Puolitaival.

– Men för tillfället finns ingen konkret hotbild.

Ögonvittnen kan skicka bilder och filmer till Centralkriminalpolisen via Whatsapp på telefonnummer 046-534 2316

Här samlar vi allt om Åboattacken

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter