Förflytta dig till innehållet

Polisen har utrett två fall där busspassagerare börjat härja med chauffören och äventyrat trafiksäkerheten

polis, foto: Stefan Crämer

Polisen har utrett händelseförloppet vid två incidenter på bussar i Uurainen och Loimaa i början av december. Vardera utredningen har överlämnats till åklagarmyndigheten för åtalsprövning. Vid förhören har det kommit fram att de två misstänkta, vardera i 30-årsåldern, var förvirrade då de blandade sig i bussarnas färd.
Den misstänkte för händelsen i Uurainen den 5 december hade börjat bete sig aggressivt i bussen, rusat fram till föraren och tagit tag i hans ena hand. Några passagerare lyckades övermanna den misstänkte och höll honom tryckt mot bussgolvet tills polispatrullen kom. Det aggressiva beteendet fortsatte också då polisen hade kommit dit.
När mannen började härja med chauffören var bussens hastighet cirka 80 kilometer i timmen. Mannen har i förhör sagt att han var virrig av mediciner och cannabis. Han har inte kunnat ge ett egentligt motiv för gärningen.
I det andra fallet i Loimaa den 4 december hade den misstänkte tagit tag i bussratten och lyckats vrida den så att bussen hamnade i den mötande trafikens körfält där den träffade en annan buss. Också i detta fall blandade sig andra passagerare i händelsen.
Bussen befann sig i fallet i Loimaa i tätort och hastigheten var ca 35 kilometer i timmen. Mannen har i förhör inte kunnat förklara sitt agerande och motivet har därför inte helt blivit klarlagt.
Förundersökningarna har överlämnats till åklagaren för åtalsprövning med huvudrubriceringen kapning. Fallet Uurainen utreds på grund av den misstänktes aggressiva beteende också som motstånd mot tjänsteman och lindring misshandel. Dessutom misstänks han för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika. I fallet i Loimaa är den andra rubriceringen körande av fortskaffningsmedel utan behörighet.
Det har inte kommit fram någonting som kunde koppla fallen till varandra och utgående från förundersökningarna känner männen inte varandra.
De misstänkta har utländsk bakgrund men kommer inte från samma land. Båda två är fortfarande häktade.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter