Förflytta dig till innehållet

Polisen håller nazistisk demonstration och motdemonstration isär


Både den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och motdemonstrationen ”Åbo utan nazister” hade velat demonstrera på Trätorget i Åbo i dag. Men polisen tillät inte att båda demonstrationerna är på samma plats på grund av säkerhetsskäl.
Därför startar och slutar motdemonstrationen vid Puolalaparken och Nordiska motståndsrörelsens tåg går från Trätorget till Domkyrkotorget.
”Åbo utan nazister” startar sitt demonstrationståg klockan 11.15 och Nordiska motståndsrörelsen börjar tåga lite senare, klockan 12.30.
Nordiska motståndsrörelsen meddelade i mitten av juli att de ordnar en demonstration på årsdagen av knivattacken i Åbo. En grupp Åbobor reagerade genast och meddelade att de arrangerar en motdemonstration.
I november i fjol beslöt Birkalands tingsrätt att NMR ska läggas ned. Domen överklagades, och i februari förkastade Åbo hovrätt Polisstyrelsens yrkan om ett tillfälligt verksamhetsförbud.
Hovrätten motiverade beslutet med att en oregistrerad förening såsom NMR inte kan beläggas med tillfälligt verksamhetsförbud eftersom det inte skulle ha någon effekt. Ärendet som gäller NMR och föreningen Pohjoinen perinne kommer upp i Åbo hovrätt den 28–30 augusti.
Också en annan nationalistisk och främlingsfientlig gruppering tågar i Åbo idag. Kansallismielisten Liittouma samlas på Domkyrkotorget. En tyst procession startar klockan 15 och avslutas med att de lägger blommor att flyta på Aura å.
Deltagarna uppmanas att klä sig prydligt. Arrangörerna betonar att det är en politiskt oberoende tillställning och skyltar och flaggor tillåts inte.
Polisen har fått anmälan om ytterligare en demonstration som påverkar trafiken i centrum idag. En marsch mot antisemitism ”Elämän marssi” startar klockan 18 från Åbo synagogan på Brahegatan och går till Åbo begravningsplats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter