Förflytta dig till innehållet

Polisen håller extra koll på bilbältet och mobilen i trafiken nästa vecka

Arkiv/Kim Lund
en polis håller i en stoppskylt
Nästa vecka övervakar polisen extra noggrant användningen av bilbälte och mobiltelefoner i trafiken.

Bilbälten ska användas på varje sittplats i fordon där det finns ett bälte monterat. Enligt en rapport från Institutet för olycksinformation skulle över 30 personer i vägtrafikolyckor med dödlig utgång 2021 ha räddats om de hade använt säkerhetsbälte.

I samband med övervakningen av användningen av säkerhetsanordningar övervakas också användningen av mobiltelefon bland förare av motordrivna fordon. Mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning får inte användas i handen under körning.

– Det är särskilt farligt att skriva sms under körning, eftersom blicken då kan vara flera sekunder borta från vägen framför, säger polisinspektör Heikki Ihalainen vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Påföljden för användning av mobiltelefon är en avgift för trafikförseelse på hundra euro.

För försummelse att använda säkerhetsbälte är avgiften för trafikförseelse 70 euro. För försummelse att använda säkerhetsanordning för barn är påföljden i de flesta fall dagsböter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter